Новини Свят

Ню Йорк срещу Доналд Тръмп в историческо дело за подкуп

   
Ню Йорк срещу Доналд Тръмп в историческо дело за подкуп

Ако се докаже, че е платил за мълчанието на порноактриса, може да лежи в затвора до 4 г.За първи път в американската история бивш президент се изправи пред съда в САЩ по наказателно дело. Доналд Тръмп се появи в нюйоркския съд в понеделник, за да отговаря зa престъпления по 34 точки, включително че е фалшифицирал бизнес документацията си, за да прикрие плащане малко преди изборите през 2016 г. в замяна на мълчанието на Сторми Даниълс - бивша порнозвезда.

“Това са хората от щата Ню Йорк срещу Доналд Тръмп” - с тези думи бе открито първото заседание на историческото дело. Сега бившият президент и настоящ кандидат за втори мандат на поста може да получи до 4 г. затвор или да плати глоба за незаконните си действия. Тръмп обаче не се признава за виновен.

“Това е нападение срещу Америка, ето защо съм горд да бъда тук”, заяви милиардерът пред стотици репортери, струпали се пред съда в Манхатън. Бившият президент е обвинен във фалшифициране на бизнес записи, за да прикрие плащане от 130 хил. долара, направено от посредник към порноактрисата. Адвокат Майкъл Коен е платил на Даниълс, за да запази в тайна отношенията си с тогавашния кандидат за президент. Този разход на Тръмп към адвоката му е посочен като юридически хонорар.

Пред съда в Манхатън се събраха демонстранти с банери срещу Доналд Тръмп.
Пред съда в Манхатън се събраха демонстранти с банери срещу Доналд Тръмп. 

Според прокуратурата това се смята за нарушаване на закона за финансиране на политическа кампания, тъй като плащанията са предназначени да пазят ценна информация далеч от гласоподавателите в САЩ точно преди изборите през 2016 г. - следователно действията може да се изтълкуват като манипулиране на общественото мнение в полза на определен кандидат.

Процесът трябва да продължи между 6 и 8 седмици, като тепърва предстои да бъдат избрани съдебни заседатели. Те са, както обикновено, 12 на брой и всички трябва да постигнат съгласие дали бившият американски президент е виновен, или невинен по конкретно обвинение. Очаква се по време на процеса показания да дадат всички, замесени в случая - Сторми Даниълс и бившите адвокати на Тръмп Майкъл Коен и Руди Джулиани.