Новини

Главчев: Дал съм своите предложения сега на ход е президентът Радев

   
Главчев: Дал съм своите предложения сега на ход е президентът Радев

„Дал съм своите предложения за издаване на указ. Сега на ход е президентът Радев. Призовавам го и той да си изпълни задълженията по Конституция“. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев пред журналисти в Брюксел преди заседание на Съвета на ЕС.

„Предложенията са изцяло мои, просто така се стекоха обстоятелствата, че се появиха призиви от партийни събрания, само че те бяха впоследствие от разговорите, които проведох и това не е трудно да се провери. Закъснението в 22:00 часа вечерта при първото ми предложение се дължеше на това, че изчаквах комуникация с президента, защото смятах, че така е коректно. Той е запознат и с двете промени. Очаквам той да направи своята стъпка по Конституция, защото както казах и на първото заседание на Министерски съвет, България не може да бъде в режим на изчакване, два дни са твърде много. Изборите са на вратата. Външно министерство има много сериозна роля при организирането на изборите“, уточни той.

„Нямам доверие на двамата министри, които съм предложил за смяна, тъй като не могат да работят на оборотите, които аз искам. Искам непрекъсната комуникация и бързи решения. Нямаме време за изчакване“, аргументира решението си за кадрови смени на министри Главчев.

На въпрос кой е партийният началник, чиито нареждания изпълнява, Димитър Главчев заяви: „То е ясно кой е. Не е трудно да се провери, че разговорите по промяната се случиха доста преди изказването на партийното събрание. На което и да е партийно събрание, който и да се е изказал, не би ми оказал никакво влияние“.

„Иначе по всякакви въпроси съм готов да продължа комуникацията си с президента Радев по въпроси, които се отнасят за доброто бъдеще на българските граждани. Няма да се отклоним от добрия път на България и това ще го спазим“, категоричен бе кандидатът за служебен премиер.