Икономика

НС прие Националната здравна стратегия

   
НС прие Националната здравна стратегия

Със 107 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и един от БСП - Народното събрание прие преработената Национална здравна стратегия до 2030 година, внесена от Министерски съвет.  В нея е предвиден бюджет от над 100 милиарда лева за подобряване здравето на населението. 

Националната здравна стратегия очертава конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати до 2030 година. Стратегическият документ определя три основни цели: устойчиво подобряване на здравето и средата, гарантиране на здравната сигурност и намаляване на неравенствата и ефективно управление на ресурсите. Основните приоритети са свързани с инвестиция в подобряване на здравето на хората и преодоляване на специфични проблеми на общественото здраве. С различни мотиви стратегията не срещна подкрепата на опозицията.  Д-р Андрей Чорбанов от "Има такъв народ коментира: 

"Без това да бъде по никакъв начин обвързано било с бюджет, било с процент от БВП, било със санкции или под каквато и да е форма, задължаваща изпълнителната власт, това остава една прекрасна магна харта, но просто няма да се случи". 

От "Възраждане" отчетоха някои положителни резултати в преработения документ като намеренията в лекарствената политика, целенасоченото отношение към отдалечените и труднодостъпни райони, както и фокусът към социално значимите заболявания, по които страната ни е водеща в Европейския съюз. 

Депутатът Маргарита Махаева обаче изрази скептично мнение по изпълнението на стратегията: 

"Както се казва, да сме живи и здрави въпреки здравеопазването".

Депутатът от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев изрази надежди: 

"Да имаме стратегия за развитие на здравеопазването в следващите шест години, защото това е необходимо на всички структури в нашата страна, за да могат да се развиват планомерно, устойчиво и в интерес на всички граждани".