Новини

Хероинът, открит на Капитан Андреево е за 16 млн. лева

   
Хероинът, открит на Капитан Андреево е за 16 млн. лева

Над 400 килограма хероин за 16 милиона лева е задържан на ГКПП "Капитан Андреево". Повдигнато е обвинения на турския шофьор на камиона, в който е бил наркотикът

Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци. Камионът е пристигнал на "Капитан Андреево" на 17 април, т.е. преди три дни. Отклонен е за щателна митническа проверка, след като митничарите са приложили метод - анализ на риска. Чрез рентген в тези 156 матраци са забелязани особени уплътнения. Там са открити 618 пакта с вещество, което е реагирало на хероин. 

Окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов каза: 

"В самите матраци са били открити множество на брой прозрачни полиетиленови лентовидни пакети с кафяво прахообразно вещество. На полевия наркотест същото реагира на хероин. Задържано е рекордно количество високорисково наркотично вещество, а именно 402 кг. 720 грама хероин. Шофьорът е 63-годишен. Предстои Окръжна прокуратура да внесе искане в Окръжен съд-Хасково за взимане на постоянна мярка "задържане под стража" на обвиняемото лице". 

Вътрешният министър Калин Стоянов отговори на въпрос на "Хоризонт" дали става дума за разбит канал.

"Разследването е още в много начален етап. Ще се направи анализ и ще се получава такава информация от всички държави, по които е било трасето, по което преминава камионът и докъдето е следвало да стигне".

Този резултат не е случаен, обобщи финансовият министър Людмила Петкова:

На "Капитан Андреево" работят и представители на чужди служби. От началото на март има двама американци, които са представители на Общата агенция за митници и гранични власти на САЩ - единият е граничен полицай, другият - митничар. Те участват в съвместни екипи и предимно работят за предотвратяване на различни видове контрабанди през граничния пункт.

Акцията днес идва близо месец, след като на кораб в пристанище "Бургас" бяха открити 170 килограма кокаин - най-голямата такава пратка, пресечена на пристанището. Операцията тогава беше оповестена от вече бившия ръководител на агенция "Митници" Петя Банкова, която седмица по-късно се оказа обвиняема в рамките на престъпна група за контрабанда и в момента е в ареста.