Икономика

Ядрено гориво от Уестингхаус ще бъде заредено през май в V блок на АЕЦ Козлудуй

   
Ядрено гориво от Уестингхаус ще бъде заредено през май в V блок на АЕЦ Козлудуй

Доставеното от американската компания "Уестингхаус" ядрено гориво за АЕЦ "Козлудуй" ще бъде заредено в пети реактор на централата през май. Това обяви енергийният министър Владимир Малинов при приемането на 43-те касети с гориво - първата доставка от "Уестингхаус" в рамките на диверсификацията на източниците на гориво за българските атомни мощности.

"Това представлява един ключов етап и от нашето двустранно стратегическо партньорство в областта на ядрената енергия с нашите партньори от САЩ. Ще бъде издадено и разрешението за ползване на същото ядрено гориво. В рамките на месец май зареждането на горивото ще започне и ще приключи", заяви енергийният министър.

Владимир Малинов обяви, че още от следващата седмица започва работа по казуса "Боташ", след като вчера Народното събрание одобри доклад, според който Булгаргаз се е съгласила на ощетяващи държавата условия в договора за доставки на природен газ с турската компания. Докладът възлага на енергийния министър да преговаря с турската страна за предоговаряне на условията.

В изпълнение на решение на парламента в края на 2022 година АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с "Уестингхаус Електрик Швеция" за снабдяване със свежо ядрено гориво за Пети блок. Касетите се съхраняват на спезиализирана площадка, лицензирана от АЯР. В понеделник се очаква да бъде издаден лиценз за използване на горивото. То ще бъде заредено в реактора при плановия годишен ремонт на блока следващия месец.