Новини Свят

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

   
Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. 

Финансовият пакет за Украйна беше приет с гласовете на 311 конгресмени, като 112 гласуваха "против". Законопроектът беше гласуван единодушно от демократите, докато по-малко от половината републиканци - 101 гласуваха за отпускане на средствата. В драматичен момент към края на гласуването демократите започнаха да развяват украински знамена и да скандират радостно, което беше определено като нарушение на протокола на Камарата от председателстващият гласуването конгресмен Марк Молинаро. Освен средствата за Украйна конгресмените гласуваха и 26 милиарда долара в подкрепа на Израел, както и средства за съюзниците на САЩ в Индо-тихоокеанския  регион, сред които и Тайван. 

Следващата стъпка е законопроектите да бъдат изпратени в Сената, а за да влязат в сила , те трябва да бъдат ратифицирани и от президента Джо Байдън. Самият Байдън похвали гласувалите в подкрепа конгресмени от двете основни партии с думите, че те са се обединили, "за да отговорят на призива на историята, приемайки спешно необходимото законодателство за което се е борил месеци наред". Приемането на пакетът, допълни Байдън, "идва в момент на сериозна спешност" за Израел и Украйна, отбелязвайки, че освен това средствата ще укрепят сигурността и стабилността в Индо-Тихоокеанският регион. 

Освен законопроектите за финансова помощ на съюзниците на Вашингтон Камарата гласува законопроект, който предвижда компанията майка на TikTok ByteDance да го продаде в рамките на 9 месеца, като в противен случай дейността на приложението ще бъде забранена на територията на САЩ . 

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на САЩ 

"Благодарен съм на Камарата (на представителите), на двете партии и лично на председателя Майк Джонсън за решението, което запазва правилния ход на историята“, написа Зеленски в социалната платформа "Х". Той допълва, че демокрацията и свободата винаги ще имат значение в света и никога няма да се провалят, докато Америка помага за защитата им. Зеленски изразява надежда ,че гласуваните от Камарата на представителите законопроекти ще бъдат подкрепени и в Сената. "Благодаря ти, Америка!", написа украинският президент. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства американската военна помощ и призова Сената да действа бързо, за да може законодателството да бъде окончателно подписано от президента Джо Байдън.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и германският външният министър Аналена Бербок също приветстваха гласуването във Вашингтон. "Приветствам вота в Камарата на представителите, с който бе одобрена изключително необходимата и ключова помощ от 60 млрд. долара за Украйна", написа в "Туитър" и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Това изпраща ясен сигнал до Кремъл - тези, които вярват в свободата и хартата на ООН, ще продължат да подкрепят Украйна и нейният народ", казва още Мишел. 

Реакцията на България - "приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна", съобщиха на страницата си във "Фейсбук" от Министерския съвет. Пакетът от американската военна помощ е важна стъпка в решаващ момент, която ще донесе повече сигурност в Черноморския регион, Европа и цялото евроатлантическо пространство, посочват още в публикацията от служебното правителство. 

От своя страна, израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че одобряването от Камарата на представителите на САЩ за милиарди долари нова военна помощ показва силна подкрепа за Израел и "защитава западната цивилизация". 

Реакцията на Москва беше критична. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков военната помощ "допълнително ще съсипе Украйна". Още украинци ще загинат по вина на режима в Киев, допълва Песков, цитиран от ТАСС.

Пакетът от американската военна помощ е важна стъпка в решаващ момент, която ще донесе повече сигурност в Черноморския регион, Европа и цялото евроатлантическо пространство, се казва в позиция на Министерския съвет, публикувана във Фейсбук.