Новини

Архиерейска заупокойна света литургия за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

   
Архиерейска заупокойна света литургия за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

Днес се изпълват 40 дни от кончината на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. От 9 часа в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София имаше Архиерейска заупокойна света литургия.

Служението бе оглавено от Врачанския митрополит Григорий - наместник-председател на Светия Синод, заедно с архиереи на Българската православна църква. За литургията в храма дойдоха много православни християни, които носеха цветя и запалиха свещи за душата на покойния патриарх Неофит:

"С неговата кротост, и благост, и любов към целия български народ, той е пример за поведение за мен като християнин, като човеколюбец, и като човек, който притежава най-добрите качества - равен наравно с всички останали хора".

В храма се образува и опашка от хора, които чакаха да се поклонят на гроба на патриарха след края на богослужението. Главата на Българската православна църква почина на 13-ти март на 78-годишна възраст във Военномедицинска болница след продължително боледуване. Дядо Неофит е погребан под колонадата на храм "Света Неделя" до гроба на Екзарх Йосиф.