Новини Свят

Нови израелски удари по град Рафах в Газа

   
Нови израелски удари по град Рафах в Газа

При израелски удари по южния град Рафах в Газа през нощта са били убиха 13 души, включително девет деца, съобщиха днес здравни служители от палестинския анклав, цитирани от БТА и АП.

Израел извършва почти ежедневни въздушни нападения срещу Рафах, където повече от половината от 2,3-милионното население на Газа е потърсило убежище от боевете на други места. Той също така обеща да разшири сухопътната си офанзива към града на границата с Египет въпреки призивите за сдържаност от международната общност, включително от страна на САЩ.

Вчера Камарата на представителите одобри пакет от помощи на стойност 26 милиарда долара, който включва около 9 млрд. долара хуманитарна помощ за Газа.

Войната в Газа бе предизвикана от безпрецедентното нападение на групировката "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, когато по данни на Израел бяха убити близо 1200 души, а около 250 бяха отведени като заложници в Газа. По данни на здравното министерство на "Хамас" броят на убитите палестинци от началото на израелското настъпление вече е надхвърлил 34 000.