Анализи

БСП за външния министър: Дали е Димитър Главчев, или Даниел Митов - все е Борисов

   
БСП за външния министър: Дали е Димитър Главчев, или Даниел Митов - все е Борисов

"Дали е Димитър Главчев, или Даниел Митов, това е Борисов. Все едно си назначаваме Борисов за външен министър, защото и двамата са ярки лица на ГЕРБ, т.е ГЕРБ ще прави изборите в чужбина. Естествено, че не сме съгласни с това" - това коментира лидерката на БСП Корнелия Нинова във връзка с предложението на служебният премиер Главчев да заеме поста външен министър.

Нинова обяви, че вотът на недоверие в служебното правителство вече е внесен в парламента. За него се обявиха и "Възраждане" и ИТН. Предстои той да бъде вкаран в дневния ред на парламента, макар че му остават само три работни дни и според някои конституционалисти няма как да има вот на недоверие в служебно правителство.

Както "24 часа" съобщи, за председател на БСП в София е избрана общинската съветничка Диана Тонова. Решението бе взето на сутрешната градска конференция. Тонова е била избрана с 82 гласа срещу 63 за Габриел Вълков. Таня Найденова е избрана за председател на контролната комисия с 66 гласа. Право на вот са имали 147 делегати. Освен това е избран и нов състав на градския съвет от 77 души.

Едно доказателство, че най-правилния ход е да дадеш правото на членовете и те сами свободно и демократично да се произнесат. Изключително ми е приятно да ви представя това ново ръководство, каза на брифинг лидерката на БСП Корнелия Нинова, след отчитането на резултатите. 

Тонова ще е начело на столичната структура до есента, когато ще има пълен отчетно-изборен цикъл в партията. Сегашните избори бяха извънредни, тъй като мандатът на досегашният лидер Иван Таков беше предсрочно прекратен. Това се случи след като общинските съветници на БСП подкрепиха кандидата на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров за председател на Столичния общински съвет. Тогава националното ръководство свали доверието си от общинските съветници, а Нинова каза, че те вече не представляват БСП.

На въпрос на "24 часа" как сега националното ръководство ще работи с Тонова Нинова отговори: "Ще работим добре, защото партията се произнесе и подкрепи принципите срещу сглобката. Г-жа Диана Тонова е единствената, която не подкрепи сглобката в София".

"Този политически хаос, в който в момента живеем, трябва да бъде преодолян. Това може да стане само със силна социалистическа партия", каза Диана Тонова.

"Не смятам, че трябва да тръгнем с това да ви разграничаваме, ние трябва да се обединяваме. Всичко, което до момента се извършваше по начин, по който ни разделяше, няма да толерирам. Колективният разум е по-добър от всеки от нас", отговори тя на въпрос как ще се разграничи от предшественика си Иван Таков.