Новини Свят

ТикТок има 270 дни да си смени собственика в САЩ, иначе го забраняват

   
ТикТок има 270 дни да си смени собственика в САЩ, иначе го забраняват

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ притисна ръководството на китайската социална мрежа “ТикТок” да се отдели от компанията си майка - ByteDance, и в по-широк смисъл от Китай с втори приет законопроект. В противен случай US властите ще забранят приложението в страната, съобщи Си Ен Ен.

С този ход Камарата на представителите постави ултиматум на “ТикТок”, като обвърза гласуването на законопреокта с одобрените пакети помощи за Украйна, Израел и Тайван. Изненадващият ход значително увеличава шансовете законът да бъде гласуван бързо и да получи финално одобрение от президента Джо Байдън, тъй като помощите за Украйна бяха дълго бавени. А президентският кабинет прави всичко възможно те да бъдат бързо отпуснати.

Сенатът има право да отдели двата закона, но това трябва да бъде допълнително гласувано, което още повече ще забави процеса. Затова сюжетът е малко вероятен.

Когато законът е финално одобрен от Сената и президента, ще започне да тече 270-дневен период, в който компанията трябва да намери купувач за американския си клон. Срокът може да бъде удължен с 90 дни, докато се сключи сделка. След финалното одобрение “ТикТок” ще трябва да смени собственика си в рамките на максимум 1 г. Неспазването на условието може да доведе до забрана за теглене на приложението от магазините в САЩ и от “интернет хостинг услугите”, които го поддържат.

Американските власти обвиняват платформата, че позволява на Пекин да шпионира и манипулира 170 млн. US потребители. Много други държави вече взеха мерки да забранят приложението поне за държавни служители. Някои от тях са Индия, Австралия, Канада, Великобритания, Нова Зеландия и др.