Анализи

Кой е новият земеделски министър Георги Тахов

   
Кой е новият земеделски министър Георги Тахов

След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на основание чл. 99 ал. 5 на Конституцията държавният глава Румен Радев назначи Георги Тахов за служебен министър на земеделието и храните. На 16 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Тахов да заеме мястото на Кирил Вътев като министър на земеделието и храните.

До момента Георги Тахов бе изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Той е доктор по икономика, специалност "Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка", пише в сайта на ДФ "Земеделие".

Тахов притежава и магистърски степени по "Счетоводство и контрол" от ВФСИ "Д. А. Ценов", Свищов, "Право" от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", както и "Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред" от Академията на МВР.

Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Георги Тахов притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите.
Владее немски и английски език.

Като мотиви за смяната на служебния министър на земеделието, Главчев посочи несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.