Икономика

Александър Николов: Договорът с Боташ е най-видното нарушение на политиката в сектор Енергетика за последните 2 г.

   
Александър Николов: Договорът с Боташ е най-видното нарушение на политиката в сектор Енергетика за последните 2 г.

Това, което затормозяваше най-много "Булгаргаз" през последните години, е изключителна политическа неадекватност и контрол върху икономически субект, който трябва да работи по нормални пазарни правила, но работи като политическа маша. Това не е стартирало от 2022 или 2023 г. Това заяви в студиото на БНТ Александър Николов, бивш министър на енергетиката.

"Ако се цели да се разбере каква е текущата ситуация, трябва да се започне от много по-рано. В пожелателен характер, би било много хубаво, ако някои управляващи вършат нещата така, както са обещали по време на избори."

Той коментира, че има достъп до документите и отчетите на "Булгаргаз" както от министерства, така и от службите.

"Договорът с "Боташ" е най-видното нарушение на политиката, следвана през последните 2 години в сектор "Енергетика". Не знам защо нито една служба не се самосезирала, за да си набие ползите за това, видиш ли, каква грандиозна работа са свършили. Вижда се кой има полза от фалиране на "Булгаргаз". Тези, които завземат текущо пазарните дялове и тези, които потенциално са получили някакви корупционни дялове от това огромно ощетяване. Достъп до документите има. Защо се мълчи?", попита Николов.

По отношение на "Боташ" Николов заяви:

"Сметката се плаща от нас като потребители - било то през дълг, било то през текущи разходи. Проблемите са изцяло свързани и зависещи от България и от българското управление - било то на дружество, било то на холдинг, било то на политическо ниво.

Полезността на договорът е 0. Вреди през разходи, при това огромни. Ако една стока струва 3 лв и доставката на стоката трябва да е 2%, а ти решиш, съвсем случайно, да фиксираш цената на транспорта, не като процент от стоката, а като фиксиран разход, който прави стоката практически непродаваема в конкретната страна, просто не можеш да ползваш тази стока. Договорът води до над 60 млн. загуби в първото шестмесечие. В първото от 26 шестмесечия. По отчета на "Булгаргаз" има огромни загуби и нулево използване на капацитет", допълни бившият енергиен министър.