Свят

Макрон: Има риск нашата Европа да умре

   
Макрон: Има риск нашата Европа да умре

Френският президент Еманюел Макрон произнесе дългоочаквана реч за Европа. Макрон нарече Брекзит една от „безпрецедентните кризи“, с които Европа се сблъсква през последните години. „Експлозия, чиито отрицателни последици означават, че днес никой не смее да предложи излизане нито от Европа, нито от еврото“, бяха думите на Макрон.

По отношение на Европа, френският президент предупреди: „Съществува риск нашата Европа да умре“.

В контекста на продължаващата вече повече от две години война в Украйна, Еманюел Макрон смята, че конфликтът е основната опасност за европейската сигурност. „Задължителното условие за нашата сигурност е Русия да не спечели тази агресивна война“, каза френският президент.

За да може Европа да изгради своя суверенитет и автономия, според него е необходимо страните от континента да развиват собствена европейска отбранителна индустрия. По този начин ще покаже, че не е васал на Съединените щати и че знае как да разговаря и с всички останали региони на света.

Френският президент поиска засилване на европейските действия по отношение на имиграцията, тероризма, организираната престъпност, трафика на наркотици, омразата и онлайн престъпността. Според него Европа трябва да създаде Европейска военна академия, която да обучава военнослужещи. Той препоръча страните от Стария континент да укрепят капацитета си в киберсигурността, както и собствената си отбранителна индустрия.

В същото време, според него, трябва да се закупува европейско военно оборудване, а Старият континент да продължи да укрепва хранителния си суверенитет.