Новини Свят

Еманюел Макрон призова да се даде нов тласък на Европа, защото иначе тя може да умре

   
Еманюел Макрон призова да се даде нов тласък на Европа, защото иначе тя може да умре

Френският президент Еманюел Макрон обрисува днес мрачна картина на Европа, като заяви, че тя е "в смъртна опасност" и се намира "под обсада", като рискува да бъде изтласкана встрани в конкуренция с другите големи сили, предаде Франс прес.

За спасението на Европа Макрон призова да се даде нов тласък на Европейския съюз.

Днес трябва да сме наясно с факта, че нашата Европа може да загине, изтъкна френският президент в речта си за визията му за ЕС, поставяйки началото на кампанията си за европейските избори.

"Това зависи единствено от нашия избор, но този избор трябва да бъде направен сега", защото "през следващото десетилетие /.../ съществува огромен риск да бъдем отслабени или дори изтласкани", увери той пред 500 гости, сред които посланиците на останалите 26 държави членки на ЕС, студенти, преподаватели и членовете на френското правителство в Сорбоната.

Френският президент говори за Европа, която е "в обсадно положение" по отношение на големите регионални сили, и отбеляза, че ценностите на европейската "либерална демокрация" са все по-критикувани и оспорвани.

"Рискът е Европа да изостане и ние вече започваме да виждаме това въпреки всичките си усилия", предупреди Макрон, като призова за "силна Европа", която "предизвиква уважение", "гарантира сигурността си" и възвръща "стратегическата си автономност".

В геополитическия контекст, изострен от войната в Украйна, той призова ЕС да продължи да укрепва отбраната си в рамките на НАТО, споменавайки между другото възможността Европа да се сдобие със собствен противоракетен щит.

Във връзка с това Макрон обяви, че ще прикани европейците да изградят "стратегическа концепция" за "надеждна европейска отбрана". Той също така призова Европа да укрепи отбранителната си промишленост и се обяви в подкрепа на "европейски заем" за инвестиране във въоръжение - тема табу, особено в Германия.

В областта на търговията френският президент призова за "преразглеждане" на европейската търговска политика и за "защита на нашите интереси" в условията на китайските и американските търговски практики.

"Това не може да се получи, ако сме единствените в света, които спазват правилата за търговия, така както са били приети преди 15 години, ако китайците и американците вече не ги спазват, като субсидират ключови сектори", каза той.

Речта на Макрон е смятана за начало на предизборната кампанията за европейските избори от 6 до 9 юни, в навечерието на които според анкетите крайнодясната френска партия Национален сбор има голяма преднина пред президентската партия "Възраждане", посочва АФП.