Икономика

Съкращават 160 работници от ТЕЦ Марица изток

   
Съкращават 160 работници от ТЕЦ Марица изток
  bTV

Съкращават 160 работници от ТЕЦ Марица изток. Това съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР.

В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. 

"Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които дойдоха около 70 души.  На 30 април, вторник, ще има информационен ден в Стара Загора, защото по-голямата част от тези хора живеят в региона", обясни Вълов в предаването "Хоризонт за вас".

"Целта на срещата е наши служители да уведомят всички, застрашени да останат без работа, какво предлага АЗ. За тези хора – съкратените, ще бъде организирана на 8 май трудова борса в Стара Загора. Вече са потвърдили участие над 20 работодатели от ключово значение в региона. Все още пазарът на труда е благоприятен и не смятаме, че с тези съкратени работници ще има криза". 

Те могат да се преквалифицират безплатно по схеми на ОПРЧР. Предлагат им професионално обучение, а вчера е приет Националният план по заетостта.

"Има редици мерки и програми за субсидиране на заетост с преференции. Всеки случай се разглежда индивидуално от експерти в Бюрото по труда. Нашите трудови посредници се срещат индивидуално и се прави план за действие според възможностите, потребностите и желанията им, имаме и психологическа подкрепа", коментира директорът на АЗ. 

"Първите, които останат без работа, ще видят, че държавата, в наше лице, мисли за тях и е осигурила възможности за трудовата им реализация. А тези пред пенсия могат да бъдат включени в "Помощ за пенсиониране", каза още той.