Новини Свят

Владимир Путин отменя грандиозния парад за 9 май, регионалните празненства ще са с минимални мащаби

   
Владимир Путин отменя грандиозния парад за 9 май, регионалните празненства ще са с минимални мащаби

Руският президент Владимир Путин е принуден да отмени ежегодния триумфален руски парад за Деня на победата на 9 май поради опасения от украински атаки с дронове камикадзе, обяви вестник The Sun, докато руските медии съобщават, че маршът на Безсмъртния полк и други събития, планирани за този ден ще бъдат доведени до много по-скромно ниво на мащаба "от съображения за сигурност".

Съобщава се, че Путин е отменил повечето празненства на 9 май, защото не може да гарантира безопасността на своите граждани. Тогава в цяла Русия се провеждат патриотични военни паради като начин да се отпразнува победата над нацистка Германия във Втората световна война. Парадът на Червения площад в Москва ще се проведе при повишена сигурност - под надзора на Путин, но много регионални военни паради са отменени заедно с придружаващите ги фойерверки.

Областите Белгород, Брянск, Псков, Рязан, Курск и Саратов отмениха своите събития, въпреки че не всички от тях са близо до Украйна. Денят на победата беше отменен и в окупираните региони на Украйна, включително Запорожие и Севастопол в Крим, също поради „съображения за сигурност“.

Преди нахлуването на Русия в Украйна денят включваше парад на танкове, ядрени ракети и други масивни оръжия, преминаващи през столицата, докато самолети летяха над нея. В цяла Русия стотици маршове на Безсмъртния полк - където хората носят снимки на своите ветерани от войната - също бяха отменени поради опасения за сигурността.

Едно от опасенията е, че тези събития могат да бъдат превзети от антивоенните протестиращи. Фойерверките бяха отменени в някои региони, като Сиктивкар, а концертите - във Воронеж.
Миналата година Денят на победата беше отменен в цяла Русия и бе заменен със скромно събитие в Москва, където почти не беше изложена тежка военна техника.

След две години война в Украйна се разпространяват слухове, че парадите са отменени поради липса на танкове за участие в тях.

Отмяната на честването на 9 май идва след като регионален служител предупреди руски студенти, че Путин е готов да нареди нова вълна от мобилизация на фона на опасенията, че може да загуби войната. Путин се нуждае от около 300 000 повече войници тази година, но може да не ги получи без принудителна мобилизация, непопулярен ход, който той не е опитвал от септември 2022 г. Мобилизацията доведе до масово изселване на до 300 000 млади мъже, които избягаха от Русия, за да избегнат наборната служба.
Междувременно нов транш американски оръжия може да пристигне на фронта в Украйна "само след няколко дни", казаха американски официални лица преди новата руска офанзива.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за отпускане на Украйна военна помощ от над 60 милиарда долара. След шест месеца забавяне в Конгреса Байдън най-накрая успя да разчисти пътя за спешно необходимите артилерия, ракети и боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана, които да отидат в Киев. Новината носи облекчение по фронтовите линии и в Украйна, след като Киев трябваше болезнено да ограничи доставките на оръжия и боеприпаси, оставяйки силите си уязвими на смъртоносните руски атаки.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства военната помощ на САЩ като историческо решение, "което държи историята на правилния път" срещу "руското зло".

Законът беше официално подписан в същия ден, когато американски служители потвърдиха, че тайно са изпращали балистични ракети с голям обсег на Украйна. Ракетите ATACMS за унищожаване на бункери и други фиксирани цели могат да достигнат цели "навсякъде" в окупираните части на Украйна - потенциално обръщайки хода на войната в полза на Киев, казаха експерти по отбраната пред The ​​Sun.
По-рано тази седмица британският премиер Риши Сунак пътува до Полша с шефа на НАТО Йенс Столтенберг за спешни разговори по сигурността. Сунак използва момента, за да обещае да увеличи военните разходи на Обединеното кралство до 2,5 процента от БВП до 2030 г., добавяйки, че Великобритания е на „път на война“. Това бележи най-големия тласък на отбраната за едно поколение с финансова инжекция от £75 милиарда през следващите шест години.

Сунак го нарече "най-големият тласък на националната отбрана от поколение" за борба с нарастващата "ос на злото" между Русия, Иран, Китай и Северна Корея. Рекордните £500 милиона бяха осигурени за военните усилия на президента Зеленски, докато Сунак предупреди, че Путин няма да спре на полската граница, ако спечели Украйна.

Пакетът от помощи ще включва допълнителни боеприпаси, противовъздушна отбрана и дронове и ще увеличи подкрепата на Обединеното кралство за Киев до три милиарда паунда през тази фискална година.