Икономика

Заводът за електрически коли на Кирил Петков, фалира

   
Заводът за електрически коли на Кирил Петков, фалира

След месеци на надежда базираният в Аахен производител на електрически автомобили Next.e.Go Mobile вече очаква фалит. Компанията ще открие производство по несъстоятелност на 1 май, съобщиха от e.GO, пише изданието Automobilwoche.

Германският производител на електрически превозни средства Next.e.Go Mobile, който планираше да построи фабрика в България, подаде молба за несъстоятелност на фона на предизвикателствата в индустрията и нестабилността на капиталовия пазар.

Германският стартъп за електромобили трябваше да инвестира 140 млн. евро в завод за производство на автомобили в България, съобщи тогавашният министърът на икономиката на страната Кирил Петков през юли 2021-а. Петков добави, че правителството ще предостави общо 34 млн. евро за подкрепа на Next e.Go Mobile на три транша. 

Планираше се фабриката в Ловеч ще бъде изградена в индустриален парк от над 160 000 кв.м, с над 65 000 кв.м покривна площ. А когато заводът достигне пълен капацитет, на всеки 15 минути по едно превозно средство да напуска поточните линии.