Свят

Палестински журналисти получиха Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите

   
Палестински журналисти получиха Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите

ЮНЕСКО присъди вчера своята Световна награда за свобода на медиите на всички палестински журналисти, отразяващи събитията в Газа, които повече от шест месеца рискуват живота си под ударите на израелската офанзива в анклава след атаката на "Хамас" срещу южната част на Израел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В това време на мрак и бедствие искаме да отправим силно послание на солидарност и признание към палестинските журналисти, които отразяват тази криза при толкова драматични обстоятелства", коментира Маурисио Вайбел, председател на Международното жури на професионалистите в областта на медиите.

"Човечеството им е в огромен дълг за тяхната смелост и отдаденост на свободата на словото", допълни той в прессъобщение.

Одре Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, подчерта "значението на колективната мобилизация, за да могат журналистите навсякъде да продължат да извършват своята основна работа по информиране и разследване".

По данни на Комитета за защита на журналистите (КЗЖ), сдружение със седалище в Ню Йорк, от началото на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври досега са убити най-малко 97 журналисти и медийни работници, като 92 от тях са палестинци. Още 16 журналисти са били ранени.


Анкета

С хартиена бюлетина или с машина ще гласувате на изборите 2 в 1 на 9 юни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14