Свят

Генерална репетиция за военния парад в Москва (СНИМКИ)

   
Генерална репетиция за военния парад в Москва (СНИМКИ)
  bTV

На „Червения площад“ в Москва се проведе генерална репетиция на парада в чест на 79-ата годишнина от победата във Втората световна война.

От 2008 г. парадите за Деня на победата се превърнаха в демонстрация не само на маршируващи батальони, но и на най-новите оръжия на Русия, включително бойни самолети, танкове и междуконтинентални балистични ракети, способни да носят ядрено оръжие.

Снимка: Reuters

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че в парада на Червения площад ще участват над 9000 души и 75 единици военна техника, както и авиация.

Паради ще се проведат в 28 града на страната, като общият брой на участниците ще е над 50 хил. души. Очаква се в тях да участват около 1000 образци оръжия и военна техника.

На този фон руските сили обявиха, че са поели контрола над село Очеретине в източната Донецка област на Украйна.

Селото, което се намира северозападно от някогашната украинска крепост Авдеевка, която Русия превзе през февруари, имаше население от около 3000 души преди войната.

Русия постигна бавен, но стабилен напредък, откакто превзе Авдеевка, след което поредица от села в района паднаха в ръцете на силите на Москва.