Свят

Си Дзинпин пристигна във Франция, следват визити в Сърбия и Унгария

   
Си Дзинпин пристигна във Франция, следват визити в Сърбия и Унгария

Китайският президент Си Дзинпин пристигна във Франция, от където започва първата му европейска обиколка, откакто страната се отвори отново след ковид пандемията. Очаква се Си Дзинпин да защити съюзът "без граници", по думите му, с Русия и да търси задълбочаване на политическите и икономически отношения с Европа в противовес на обтегнтатите връзки със Съединените щати.

Френският президент Еманюел Макрон продължава с опитите да накара Китай да повлияе на Русия за войната в Украйна. След Франция китайският президент се отправя към две държави, с по-близки връзки с Москва - Сърбия и Унгария. Какви са очакванията и нагласите за китайската визита на Стария континент?

Френският премиер Габриел Атал посрещна Си Дзинпин на летище Орли в Париж.

Освен с президента Еманюел Макрон в Париж разговор е планиран и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В интервю за британското издание "Икономист" преди два дни Макрон каза:

"Не е в интерес на Китай Русия да дестабилизира световния международен ред. Трябва да работим с Китай за изграждане на мир", каза Еманюел Макрон - президент на Франция.

Посещението на Си Дзинпин в Париж идва година, след като Макрон беше в Китай, където отново се опита да накара китайския лидер да повлияе на Москва. И докато Макрон и Урсула фон дер Лайен се очаква да се фокусират върху Украйна, то Си Дзинпин ще акцентира върху европейските разследвания за нечестни търговски практики, които засягат китайското производство на слънчеви панели и медицинска апаратура, както и субсидиите за електромобили.

След Франция Си Днизпин се отправя към Сърбия, където пристига на 8 май - деня на годишнината от натовските бомбардировки на китайското посолство в Белград през 1999 година. С този жест се очаква китайският лидер да изпрати антизападно послание. Но във фокуса на разговорите му със сръбския президент Александър Вучич ще бъдат инвестиции. Освен добив на злато и мед в Сърбия по думите на Вучич Китай произвежда и влакове за западната ни съседка.

"Питам китайския президент, защото нямаме повече влакове. Вече получихме китайски композиции и скоро ще ги покажем - нито една европейска компания не може да ги произведе за европейския пазар, а от влакове има все повече нужда. Китайците могат да ги произведат", заяви Александър Вучич - президент на Сърбия на 03.05.2024 г. в Белград.

В Унгария китайският президент ще разговаря с премиера Виктор Орбан - един от шампионите на така наречената външна политика на "отваряне към Изтока" и защитник на визията за "суверенистичен свят", където "глобалната икономика е организирана не според идеологии, а според взаимния интерес".

Пробив по темата Украйна не се очаква, но обиколката на китайския президент в Европа поставя основите за предстоящо посещение на Владимир Путин в Пекин по-късно този месец.


Анкета

С хартиена бюлетина или с машина ще гласувате на изборите 2 в 1 на 9 юни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14