Новини

Румен Радев: Не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия

   
Румен Радев: Не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия

„Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Днес българите отдават заслужена почит на своите воини. На всички мъже и жени в пагони желая  здраве и сили в тяхната високоотговорна мисия“. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

Той честити Гергьовден на всички българи и пожела здраве на имениците.

„Започнахме да свикваме с честата смяна на правителства, на парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност, не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия. Процесите по модернизация и грижа за личния състав вървят твърде мудно“, заяви държавният глава.

„Помните, че ми отне свикването на няколко последователни Консултативни съвета за национална сигурност, за да се задвижи най-сетне процесът по модернизация“, посочи още той.

Румен Радев поздрави Народното събрание, че е взело решение за повишаване на заплатите в армията, но определи мярката като закъсняла и недостатъчна.

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни. Повечето натовски държави се ориентират към над 2%, трябва по-голяма гъвкавост в разходването на ресурсите, хората да виждат в българската армия надежден щит за своята сигурност в рамките на колективна отбрана", допълни президентът.

"Имах сериозен разговор с г-н Главчев по време на назначаването му и честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет. Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот", заяви още държавният глава.

"Бързото законодателство не винаги води до желания резултат" - така Румен Радев коментира промените в Закона за хазарта.