Новини

Протест в центъра на София заради промените по бул. Витоша

   
Протест в центъра на София заради промените по бул. Витоша
  bTV

Протест в центъра на София срещу новата организация на движението на булевард „Витоша“. Събралите се хора са против новата организация на движението.

Снимка: bTV

По реорганизираната отсечка денят започна с клаксони и спорова от опитващите се да паркират.

„Супер некадърно изпълнена. Никога не сме седели на задръстване на такова разстояние от светофара. Никога. Толкова големи велоалеи, така нескопосани направени паркоместа - да влизат напред-назад“, коментира един от шофьорите.

В района има и много магазини, а когато биват зареждани със стока, също се образува задръстване.

Паркирането назад бави движението.

„Косото паркиране е единствено законно. Според наредбата за пътната маркировка то трябва да се извършва със заход назад. В София има множество други места, където е в нарушение на наредбата. Поетапно всички места за косо паркиране ще бъдат приведени с изискването на закона - със заход назад“, подчерта Стефан Спасов, общински съветник от групата на ПП-ДБ.

„Пет наредби и два закона са нарушени дотук в случая. Ние ще си входираме жалба в съда. Наредбата казва, че паркоместата трябва да са така, но виждате, че нашите шофьори не са подготвени – ние създаваме проблеми“, подчерта Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

„Ще се налага по над час хората, които живеят в тия райони да се прибират вкъщи. Не дай си боже ще има трудности да се премине с линейка, да се остави трудноподвижен човек. Тази седмица по наше искане ще свикаме и извънредно заседание на транспортната комисия“, коментира Прошко Прошков, общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС.

А велосипедистите отчитат като плюс, че алеята вече не е на тротоара, което пречеше и на тях, и на пешеходците.