Икономика

НАП и митниците започват физическа инвентаризация на наличностите в Лукойл

   
НАП и митниците започват физическа инвентаризация на наличностите в Лукойл
  google

НАП и Агенция "Митници" започват физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл". Това съобщи премиерът Димитър Главчев на редовно заседание на Министерски съвет.

"Вчера имахме съвещание с вицепремиера и министър на финансите, с вътрешния министър и министъра на икономиката, на енергетиката имаше представители, относно случая "Лукойл". Бяхме информирали от ръководителите на НАП и Агенция "Митници",които също присъстваха на срещата, че ако през февруари приходите от ДДС и мита от "Лукойл" са били 90 млн. лева, през март месец са били 40 млн. Април са 228 млн. лева. Решихме да въложим на НАП и митниците да се извърши физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл", каза Главчев.

"Измина една във всякакъв смисъл Страстна седмица, не само преди Възкресение Христово. Видяхте и колко събития имаше. Детската болница, за която взехме решение и отменихме впоследствие поради големия обществен интерес, който предизвика и това да изпратя сигнал в прокуратурата и да възложа на ДАНС да провери административната процедура по даване на разрешително за лечебно заведение. Имаше неясноти. Беше интерпретирано, че си даваме нашето собствено решение на прокуратурата и на ДАНС, но не. Сигурен съм, че те ще проверят всички факти и обстоятелства. Има и доклад от Министерство на здравеопазването, в който тези факти са достатъчно добре изложени. Хубавото е, че отидохме в Детска педиатрия до Военна болница и се запознахме какви неотложни нужди имат те. Вчера съвместно с министъра на здравеопазването и вицепремиера и министър на финансите успяхме до голяма степен да отговорим на най-неотложните им искания", допълни министър-председателят.

Очаква се правителството да разгледа и проект на решение за освобождаване и за назначаване на областни управители, както и проект на решение за приемане на програма "Иновативен модел за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания 2024".

Предварителният дневен ред включва също проект на решение на постановление за одобряване на допълнителни трансфери за 2024 г. и проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за тази година.

Предвижда се Министерският съвет да разгледа проекторешение за одобряване позицията на България за участие в заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на Европейския съюз, което ще се проведе на 13 и 14 май 2024 г. в Брюксел. Очаква се правителството да разгледа доклад за одобряване позицията на България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по икономическите и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се проведе на 14 май тази година в Брюксел.

В предварителния дневен ред е още доклад за одобряване на резултатите от участието на България в неформалното заседание на министрите, отговарящи за защита на потребителите, проведено на 19 април тази година в Брюксел. Очаква се служебният кабинет да разгледа и проект на постановление за приемане на програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2024 г.