Анализи

Педиатър: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

   
Педиатър: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

Ваксината срещу коклюш е напълно безопасна за бебетата и бременните жени. Това каза в студиото на bTV новините педиатърът д-р Александър Атанасов.

„Ваксините са създадени като предпазно средство срещу опасни инфекциозни агенти. Коклюшът е бактериална инфекция, една от най-заразните. Заболяването е особено опасно за най-малките бебенца – там процентът на смъртност е сериозен“, поясни той.

Д-р Александър Атанасов е категоричен, че в изключително редки случаи може да се появи тежка алергична реакция към ваксината, но в масово тя се понася добре и е полезна. Родителите не бива да се страхуват от нея.

„Тук говоря за реакция, която е една на милион. Аз не съм имал такъв случай в практиката си“, поясни той.

По отношение на бременните жени той поясни, че ваксината е напълно безопасна за тях и за бъдещите им деца.

„Изцяло позволено е ваксината да се прилага на по-малки бебета. Досега първото убождане се правеше по време на профилактичния преглед на бебето. Новородените имат такива прегледи на всеки месец до навършването на една годинка“, обясни още той.

Педиатърът припомни, също така че в Неонатологията (веднага след раждането) на бебето се постояват две ваксини – БЦЖ срещу туберкулоза и такава срещу хепатит В.

„Имунната система на бебета на 6-седмична възраст е напълно пригодена да реагира на ваксините. Не случайно се провеждат толкова проучвания преди дадена ваксина да се пусне в медицинската практика“, обясни той на въпрос дали организмът на бебето не се натоварва с толкова много ваксини в такава крехка възраст.

Той посочи и какво би станало с бебе, което не е ваксинирано, но се е заразило с коклюш. „Заболяването ще протече тежко, ще се наложи продължително болнично лечение и за съжаление това дете ще е с много увреждания, включително може да се стигне и до най-лошия възможен изход“, поясни той.

Педиатърът обясни също така, че има едно погрешно схващане, че когато човек вече се е заразил с нещо (независимо дали става дума за коклюш или грип), заболяването при него ще протече по-тежко. „Няма такова нещо. Няма някаква медицинска логика в едно такова твърдение“, категоричен е д-р Атанасов.

Той очаква повишаване на болните с коклюш след празниците, предвид събиранията на хората в по-големи компании. И допълни, че в момента сред децата се разпространява скарлатина и варицела.

„Има много ефикасна ваксина срещу варицела и горещо препоръчвам тя да се използва. Ваксина срещу скарлатина обаче все още няма“, каза педиатърът.