Еко

Терзиев за скандала с бул. Витоша: Трябва да продължим с мерките за чист въздух

   
Терзиев за скандала с бул. Витоша:  Трябва да продължим с мерките за чист въздух

За да можем да решим проблемите с чистотата на въздуха в София, трябва да продължим с мерки, които стимулират това. Една от тях е алтернативният транспорт, да можеш да се придвижиш с велосипед, да може да се придвижиш по един тротоар, по който може да се ходи, както и с развитие на градския транспорт. Това са неща, които се случват и отнемат време, и аз ги разбирам хората, тъй като това беше и тема по време на кампанията, каза днес пред журналисти кметът на София Васил Терзиев, попитан за проекта за новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и за протеста на граждани. 

На въпрос, че "Европейският център за политики е завел дело срещу решението за организация на движението и дали смята, че има някакви нарушения, защото те се позовават от наредба от 2017 г.", столичният кмет отговори: "Според екипа няма, ако има, съдът ще излезе с решение".

Попитан дали се притеснява, че има протести срещу решение, което би трябвало да облекчи движението, Васил Терзиев каза, че трябва да е ясно, че е застанал зад това решение. "Аз вярвам в целесъобразността на този проект и че промените, които се правят в дългосрочен план, са за добро и това, което понякога се изпуска, е че това е само една малка част от промените, които се правят. Никой не е глух, чуваме ги хората за паркоместата и търсим решения. Търсим къде да реализираме подземни паркинги, имаме няколко локации, но не може всичко да стане по едно и също време", заяви кметът на София, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че не може градът да стои в застой, защото всичко не е идеално. "Всяка една промяна е болезнена и когато беше затворен булевард "Витоша", когато се вкараха зоните, когато ни накараха да слагаме колани, когато трябваше да се научим да спираме на пешеходни пътеки и да приемем, че пешеходците имат права", каза Терзиев. 

Попитан за диалога с гражданите, кметът на София отговори, че откъм комуникация си дава сметка, че е можело да премине по различен начин. "Отчитам някои пропуски от наша страна и ще се поправим, още по-рано да се започне да се говори. Това е проект, който е бил дискутиран много пъти през годините и това е много важно да се знае. Това не е проект, за който са се сетили "Спаси София" или кметът Терзиев, това е проект, който е заложен в плана за устойчива градска мобилност от над десет години и е препотвърден в различни доклади на чужди архитекти, които са се занимавали с градоустройство на градовете", каза Васил Терзиев.

"Ако падне решението в съда, ние сме доказали, че се съобразяваме с решенията на съда и ги изпълняваме. Четем законите, четем разпоредбите и ако падне, ще се промени", заяви кметът на столицата.

Васил Терзиев коментира темата за новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", след като участва със служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков в откриването на 14-ия Софийски фестивал на науката в "София тех парк".