Анализи

Георги Рачев: Очаква ни топло и слънчето време утре, от неделя - валежи

   
Георги Рачев: Очаква ни топло и слънчето време утре, от неделя - валежи

От утре ни очаква топло и слънчево време, прогнозира в ефира на "Тази сутрин" по БТВ климатологът Георги Рачев. Очаква се в неделя следобед да нахлуе студен фронт, който отново ще донесе дъжд, но ще задържи температурите характерни за месец май. В понеделник и вторник също има вероятност от валежи, но не толкова проливни", уточни проф. Рачев.

„В София сутринта в събота ще бъде хладна. През деня обаче слънцето ще се появи, а температурите ще достигнат 20 – 21 градуса. В сряда очакваме 24 градуса. Дъждът днес ще приключи до часове. До довечера и в Родопите ще спре да вали.", посочи още климатологът. 

„През изминалите дни целият участък под река Дунав беше засегнат от така наречения стационарен фронт. При него нито топлият, нито студеният въздух успява да надделее, което предизвиква силни валежи на едно и също място в продължение на много време.", каза професорът. 

По думите му това донесло проливни дъждове на много места в Северозападна България.

"В Оряхово са паднали 80 литра на квадратен метър. Във Видин – 65 литра. Не съществува канализация, която да поеме повече от 40 литра вода на квадратен метър. Затова и в Плевен се стигна до наводнения. Там релефът е такъв, че от високите квартали водата се стича в ниското, в централната част на града", поясни той.