Свят

Над 100 000 души са напуснали Рафа заради операцията на Израел

   
Над 100 000 души са напуснали Рафа заради операцията на Израел

Общото събрание на Организацията на обединените нации подкрепи палестинската кандидатура за пълноправен член на ООН. Този ход отваря пътя към признаване на палестинската държава, след като миналия месец САЩ наложиха вето в 15-членния Съвет за сигурност на ООН.

Международният натиск и предупрежденията на Белия дом за спиране на американските доставки на оръжие за Израел не успяват да попречат на атаките срещу Рафа. Напротив - обтегнатите отношения с Вашингтон предизвикаха остри коментари от страна на премиера Нетаняху.

Рафа отново осъмна под артилерийски обстрел. А сухопътната операция на израелската армия продължава в централната част на ивицата Газа. Бенямин Нетаняху реагира остро на коментара на Джо Байдън, че Съединените щати може изцяло да спрат доставките на оръжия, ако Израел не спре да застрашава живота на цивилните в Газа.

"Решени сме да победим враговете си и всеки, който иска да ни унищожи. Ако трябва да го направим сами, ще го направим и сами. Ако трябва, ще се борим и с нокти", заяви Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

По данни на ООН над 100 хиляди души са напуснали южния град Рафа през последните дни заради заплахи от разрастване на израелската военна операция. Броят на импровизираните палатки в бежанския лагер Нусейрат не спира да расте докато водата, храната и горивата намаляват. Голяма част от тези хора са се местили по пет или шест пъти от началото на войната между Израел и Хамас.

"Аз съм бежанка от Газа, от района на Зейтун. Когато бяхме разселени за първи път в началото на войната, отидохме в Рафа. След това бяхме принудени да се местим няколко пъти в района на Рафа заради заплахите, и страшната, ужасяваща ситуация. А сега стигнахме до Нусейрат", разказва една от бягащите жени.

Намаляващите запаси от храна и гориво може да доведат до прекратяване на хуманитарните операции в ивицата Газа след броени дни, тъй като жизненоважни гранични пунктове са затворени, предупреждават от ООН.