Новини

След президента и служебният премиер Димитър Главчев излезе с позиция за Северна Македония

   
След президента и служебният премиер Димитър Главчев излезе с позиция за Северна Македония

По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония, България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония.

Това се посочва в съобщение от правителствената пресслужба.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват.

Припомняме, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година.

Припомняме, че след изборите, проведени в РСМ, на власт дойде дясноцентристката ВМРО-ДПМНЕ, която освен че се очаква да състави правителство съвместно с някоя от албанските партии, спечели и президентските избори с представител Гордана Силяновска. Тя победи действащия президент Стево Пендаровски с 69% от гласовете на балотажа миналата сряда.

Споразумението с България също бе сред проблемните теми за ВМРО-ДПМНЕ в кампанията, като всички представители на победилата партия направиха изявления в посока предоговаряне на Преговорната рамка с ЕС, която включва и проблемните моменти с България.

Основните послания на лидера на победилата на изборите в Скопие партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю пред македонската телевизия "Канал 5" бяха в посока предоговаряне на условията и изчакване в България да дойде на власт "някой по-разумен". Мицкоски коментира и позицията на служебния премиер Димитър Главчев, че България няма да прави повече отстъпки пред Северна Македония.


Анкета

С хартиена бюлетина или с машина ще гласувате на изборите 2 в 1 на 9 юни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14