Свят

Мащабна заплаха за Украйна: руската армия влезе в малък град, който може да преобърне войната

   
Мащабна заплаха за Украйна: руската армия влезе в малък град, който може да преобърне войната

Една наглед малка офанзива на руската армия може да обърне ситуацията на фронта в Донецка област и да застраши Украйна, пише американският в. The New York Times.

Когато руските войници внезапно се появиха в малкото населено място Очеретине на изток, беше ясно, че нещо се е объркало. Тази „пукнатина“ на фронта може да отвори пътя за руснаците, пише изданието.

Внезапното руско настъпление през Очеретине в края на април илюстрира как дори малка пукнатина в отбранителна линия може да има големи последствия. Украйна е по-уязвима днес, отколкото по всяко време след първите мъчителни седмици на широкомащабната инвазия през 2022 г., признаха самите украински войници в това направление на фронта.

Русия се опитва да се възползва от тази възможност, засилва офанзивата си на изток и сега заплашва да отвори нов фронт, като атакува украински позиции. Украинските войници са преуморени, а в продължение на месеци Конгресът на САЩ блокираше критично важната военна помощ за Киев.

Посочва се, че след превземането на Авдеевка Очеретине е служил като опора на украинските въоръжени сили и в продължение на два месеца ситуацията е останала относително стабилна, но след това „нещо се е объркало“.

Разширяването на руското проникване може да даде шанс на окупаторите да заобиколят някои от най-мощните украински укрепления на изток. Русия може също така да започне нова линия на атака, насочена към Константиновка, град, който е логистична опора за украинските сили.

Очеретине се намира на няколко километра северно от град Авдеевка, който беше унищожен от руската армия и по-късно окупиран след месеци на ожесточени боеве. Украинските бойци се надяват, че ситуацията ще се подобри с пристигането на западни оръжия, но дотогава те казват: „Ще продължим да умираме, ще продължим да губим територии“.

Агенция AP също посочва, че Русия е отговорила нов фронта във войната – към Харков, отклонявайки украинските сили от горещия Донбас.

Новината за руския пробив в Източна Украйна идва на фона на офанзивата, която окупаторите започнаха и на север – към град Харков. Руските сили твърдят, че са превзели части от Вовчанск, според украинската армия ситуацията е "под контрол". Западните и северните части на град Вовчанск в украинската Харковска област паднаха под контрола на руските сили, предаде ТАСС. Боевете продължават по улиците на града, съобщава агенцията. Украинските сили, цитирани от Ройтерс, обаче съобщават, че ситуацията във Вовчанск все още е под контрол, но те трябва да се изтегля към нови позиции край село Лукянци заради тежък руски обстрел.


Анкета

С хартиена бюлетина или с машина ще гласувате на изборите 2 в 1 на 9 юни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14