Новини

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му

   
Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е животозастрашаващо, съобщи правителствената пресслужба в Братислава, цитирана от Ройтерс.  Фицо беше прострелян в стомаха при стрелба по него след среща на правителството в град Хандлова, разположен на около 150 км североизточно от столицата Братислава. 

От правителствената пресслужба добавиха, че той ще бъде транспортиран с хеликоптер в град Банска Бистрица, тъй като състоянието му не позволява да бъде прехвърлен в Братислава, допълва БТА. Правителствената пресслужба потвърди, че Фицо е бил в съзнание, когато е бил докаран в болницата в Хандлова. 
 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Кой е Роберт Фицо?

Роден през 1964 г., Фицо, юрист по професия, започва политическата си кариера в Комунистическата партия малко преди "кадифената революция" от 1989 г., довела до разпадането на бившата Чехословакия. 

От 1994 г. до 2000 г. той е представител на Словакия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), а през 1999 г. създава лявоцентристката си партия Смер-СД, след като е отхвърлен за министерски пост от Демократичната левица (ДЛ), политическите наследници на комунистите. През 2006 г. "Смер" печели съкрушителна победа, която изстрелва Фицо на премиерското място две години след присъединяването на Словакия към ЕС. През 2009 г. той вкарва страната си в еврозоната, но не успява да сформира коалиция през следващата година, въпреки че печели изборите. 

През 2012 г., след падането на дясноцентристката коалиция заради обвинения в корупция, той постига нова победа, а през 2016 г. отново печели, но две години по-късно се налага да подаде оставка на фона на масови протести заради убийството на разследващ журналист и неговата годеница. През 2023 г. "Смер" отново спечели парламентарните избори и след това успя да сформира управляваща коалиция. Фицо застана начело на изпълнителната власт. (БГНЕС) 

снимка: ЕПА/БГНЕС


Анкета

С хартиена бюлетина или с машина ще гласувате на изборите 2 в 1 на 9 юни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14