Новини Свят

Атентаторът, стрелял срещу Фицо, искал да създаде партия срещу насилието, бил и поет

   
Атентаторът, стрелял срещу Фицо, искал да създаде партия срещу насилието, бил и поет

71-годишният мъж, стрелял по словашкия премиер Роберт Фицо е бил член на литературния клуб "Дъга" в Левице и е писал стихове. Преди осем години той обявил в интернет, че събира подписи за създаване на политическа партия "Движение срещу насилието", пише Denník N. Той е работил и като охранител в търговски център. 

"Насилието често е реакция на хората, като форма на изразяване на обикновеното недоволство от състоянието на нещата. Нека бъдем недоволни, но не и насилствени!", пише той тогава.  

Информацията за здравословното състояние на Роберт Фицо е под ембарго. Според местната телевизия "Маркиза" на медицинския персонал в спешното отделение в Банска Бистрица са били отнети мобилните телефони. Фицо е преминал през компютърна томография. Не е известно какви други изследвания са му били направени.

Словашкият министър-председател все се намира в операционната зала на болницата в Банска Бистрица. Роберт Фицо беше прострелян в сряда в град Ханлова, пред местния Дом на културата, където е отивал за среща със свои поддръжници. Чути са били четири изстрела. Местни медии потвърдиха информацията, че нападателят е задържан. Нападателят на Фицо е от Левице. Стрелял е с пистолет, пише Denník N. Словашкият министър-председател е с опасност за живота.