Икономика

Главчев: Решихме още един завещан проблем със заплатите в университетите

   
Главчев: Решихме още един завещан проблем със заплатите в университетите

Решихме още един завещан проблем със заплатите в университетите.  Това каза служебният премиер Димитър Главчев след среща със Съвета на ректорите.

Както по-рано стана ясно правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Те ще бъдат достатъчни за увеличение на възнаграждения за увеличение на заплатите, каза още Главчев. И обясни, че е предложен и на останалия състав увеличение с 12%.

Димитър Главчев Снимка: Велислав Николов
Димитър Главчев Снимка: Велислав Николов 

Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1810 лв. на 2100 лв. Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера.

Най-късно утре ще бъде прието това решение. по отношение на администрацията са предвидени 12% увеличение на заплатите, каза  вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.

Министърът на образованието проф. Галин Цоков пък съобщи, че така най-ниската заплата на асистент ще стане 2100 лева, а досега е 1800 лева. Пропорционално ще се увеличат и възнагражденията на останалия академичен състав. Той благодари за конструктивния диалог. 

Галин Цоков Снимка: Велислав Николов
Галин Цоков Снимка: Велислав Николов 

Искам да благодаря от името на цялата академична общност за тази среща и разбирането на правителството. Успяхме да постигнем консенсус за решаване на първата стъпка на проблемите на академичната общност, каза проф. Миглена Темелкова.

Миглена Темелкова Снимка: Велислав Николов
Миглена Темелкова Снимка: Велислав Николов 

184 млн. лв. си остават като цел и да се намери и източник за тях, от утре продължават разговорите за тях, каза премиерът./ БТА


Анкета

С хартиена бюлетина или с машина ще гласувате на изборите 2 в 1 на 9 юни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14