Новини Свят

71-годишен поет простреля критично премиера на Словакия в корема пред тълпа

   
71-годишен поет простреля критично премиера на Словакия в корема пред тълпа

Премиерът на Словакия Роберт Фицо бе прострелян животозастрашаващо в областта на стомаха и ръката секунди преди да се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова в сряда. Стрелецът е 71-годишен поет от южния град Левице, който преди години събирал подписи, за да основе своя политическа партия “Движение срещу насилието”.

Според западни издания 59-годишният Фицо е напускал Дома на културата в Хандлова, на около 150 км североизточно от столицата Братислава, за да поздрави събрала се отпред тълпа. Четирите изстрела проехтели малко преди Фицо да се ръкува с привърженик. Един от куршумите е улучил премиера в стомаха, след което той се е свлякъл на земята.

РОБЕРТ ФИЦО
СНИМКИ: РОЙТЕРС
РОБЕРТ ФИЦО СНИМКИ: РОЙТЕРС 

“Тъкмо щях да се ръкувам с него, когато изстрелите проехтяха, почти ме оглушиха”, посочи очевидец, който видял кървави рани по гърдите и главата на премиера.

На кадри се вижда, че полицията задържа стрелеца още на местопрестъплението, докато друга част от екипа на премиера го вдига от земята и го премества в автомобил, който веднага потегля. Малко след това районът е бил отцепен. По-късно Фицо е транспортиран с хеликоптер до болница в град в Банска Бистрица - на 29 км от Хандлова.

Засега се знае само, че премиерът е преминал през компютърна томография. Напълно забранено обаче бе разпространението на информация за състоянието му.

Според медии Фицо е бил улучен с 2 или 3 изстрела, предполагаемо в крайник, гърди и корем. Преди изстрелите да проехтят, някой от тълпата е извикал “Робо, ела тук”.

Словашката президентка Зузана Чапутова осъди “бруталната и безмилостна” атака срещу министър-председателя. “Шокирана съм”, каза Чапутова и пожела на Роберт Фицо “много сила в този критичен момент и бързо възстановяване”.

Стрелецът е 71-годишен мъж.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Стрелецът е 71-годишен мъж. СНИМКИ: РОЙТЕРС 

Стрелбата в Словакия се случи три седмици преди решаващите избори за Европейски парламент, на които популистки и крайно десни партии в 27-членния блок напират за победа.

Основните опозиционни партии в страната “Прогресивна Словакия” и “Свобода и солидарност” отмениха планиран протест срещу противоречивия правителствен план за преразглеждане на общественото излъчване, което според тях ще даде на правителството пълен контрол върху общественото радио и телевизия.

Лидерът на “Прогресивна Словакия” Михал Симечка призова политиците да се въздържат от действия и изказвания, които биха допринесли за по-нататъшното нарастване на напрежението.

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен побърза да осъди нападението, шокирало цяла Европа. “Такива актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията, нашето най-ценно общо благо”, каза Фон дер Лайен. Мнението ѝ сподели и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който пожела на Фицо сила и бързо оздравяване.

“България остро осъжда бруталното посегателство срещу министър-председателя на Словакия”, допълни президентът Румен Радев. Роберт Фицо е известен като популистки политик - привърженик на руския президент Владимир Путин и на унгарския лидер Виктор Орбан. Той бе категоричен, че няма да позволи ареста на Путин по международна заповед, ако отиде в Словакия. За Орбан пък е казвал, че е лидер, който защитава интересите на страната и народа си.

Премиерът е роден в семейство от работническата класа на 15 септември 1964 г. Фицо започва политическата си кариера в Комунистическата партия малко преди Кадифената революция от 1989 г., довела до разпадането на бивша Чехословакия. Той създаде своята лявоцентристка партия “Посока – социална демокрация” през 1999 г., след като получи отказ за министерски пост от Демократичната левица - политическите наследници на комунистите.

По професия Фицо е бил адвокат, но в политическата си кариера е известен тактик: в своята тридесетилетна кариера той жонглира успешно между проевропейски позиции и яростно националистическа, антизападна реторика. Замесен в обвинения в корупция, които винаги е отричал, Фицо има склонност да бъде предизвикателен и дързък в изказванията си. Обича бодибилдинг, футбол и бързи коли.


Анкета

С хартиена бюлетина или с машина ще гласувате на изборите 2 в 1 на 9 юни?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14