Фолиото е често срещан елемент в кухнята. Въпреки това, понякога се отразява на вкуса, текстурата и цвета на някои ястия. Експерти изброиха пет храни, които не трябва да се приготвят с фолио.
Картофи
Опаковането преди печене може да причини проблеми. Зеленчукът съдържа много влага, която под въздействието на топлина кондензира върху вътрешната повърхност на фолиото. Крайният резултат е подгизнало и подгизнало ястие.
Домати
Доматеният сок, който е леко кисел, може да разтвори алуминия. Това води до електролитна реакция и разрушаване на фолиото.
Цитруси
Киселите плодове могат да реагират с алуминия, което може да придаде на храните метален вкус.
Люто
Черният пипер, чилито и кимионът реагират с фолиото и извличат алуминий в храната.
Зеле
Обезцветява се и става неапетитен. Вместо леко сладък пресен зеленчук получавате твърда каша с метал