Икономика

Партиите решават за извънредно заседание на парламента, ще спасяват 1% скок на пенсиите

   
Партиите решават за извънредно заседание на парламента, ще спасяват 1% скок на пенсиите

Да има ли извънредно заседание на парламента, както настояват от ПП-ДБ - това ще решава председателския съвет, който се събира в този час. Заседанието е насрочено за 10,30 часа и за него стана ясно вчера от изказването на лидерката на БСП Корнелия Нинова.

В Народното събрание вече пристигна заместникът на Нинова Георги Свиленски, както и и.д. председател на парламента Росица Кирова от ГЕРБ, която даде да се разбере, че от нейната партия са против. "Няма смисъл. За смисълът е ясно - ако имаше, досега бих го свикала. И все пак аз не мога да отменя нито конституцията, нито правилника на Народното събрание. Днес ще решим и след председателски съвет ще разберете", коментира Росица Кирова.

От ПП-ДБ се появи единствено Настимир Ананиев, който бе лаконичен: "Трябва да се гарантират пенсиите на хората".

Причината за искането на извънредното заседание от ПП-ДБ беше възможността пенсиите да се вдигнат с 10% от 1 юли, а не с 11%, както реши Народното събрание. Затова те внесоха проект на решение за изпълняване на решението на НС и за изслушване на служебния премиер Димитър Главчев.

В крайна сметка обаче Надзорният съвет на НОИ реши за 11% ръст.

Иначе вчера се чу и друго искане за извънредно заседание - от и.д главен прокурор Борислав Сарафов, който поиска смяна на инспектора от ВСС Александър Мумджиев, който ходил пиян на проверки във Враца и притеснявал жените от персонала на хотела, в който е отседнал. Членовете на инспектора се избират от парламента.


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14