Новини

Медиана обяви голямо разместване на върха за изборите

   
Медиана обяви голямо разместване на върха за изборите

Една четвърт от традиционните избиратели все още не са решили за кого да гласуват - това са около 600 хиляди гласоподаватели, които може коренно да променят картината на вота на 9 юни.

Това твърдят от агенция Медиана, данните им са от проучване, проведено между 12-18 май с 978 души чрез пряко стандартизирано интервю. То е реализирано със собствени средства, предаде OFFnews.bg.Резултатите от това изследване на са прогноза, а отразяват моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната три седмици преди изборите, застраховат се от Медиана на Кольо Колев.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция на сериозна дистанция пред всички останали. Втори вече са „Възраждане” на 12 % разлика. На трето място е ДПС, а на четвърто - ПП-ДБ, твърдят от социологическата агенция.

Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН. Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – „Синя България”, „Левицата” и „Солидарна България”. Очевидно е търсенето на алтернатива на традиционните партии както в ляво („Левицата” и „Солидарна България”), така и в дясно („Синя България”), според данните на Медиана.

Доминира усещането, че изборите са „залъгалка” за избирателите, а това кой и как ще управлява се решава от други сили вън от изборния процес. Това предопределя както търсенето на алтернативни политически формации, така и ниска избирателна активност. Избирателите са хванати в своеобразен психологически капан. Все повече от тях са убедени, че от изборите нищо не зависи … и не гласуват. В резултат, гласуват само твърдите агитки (и купените избиратели), с което потвърждават вече направения извод – „от изборите нищо не зависи”. На тези избори можем да очакваме отново ниска изборна активност, като пред урните ще застанат между 2.5 – 2.7 млн. избиратели, обясняват от Медиана.

Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им своеобразна битка на запалянковци (а не дебат как да живеем и накъде вървим). Така европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните от едва 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да забрави, че изборите в крайна сметка са много важна битка, преди всичко, за пари - за парите от нашите данъци, за това кой и как ги разпределя и как ги харчи, коментират от Медиана.


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14