Свят

Инцидент с хеликоптера на иранския президент

   
Инцидент с хеликоптера на иранския президент

Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди потвърди за националната телевизия на Иран, че един от хеликоперите от кортежа, с който е пътувал президентът на Иран Ебрахим Раиси е имал „твърдо кацане“, съобщава иранската агенция Мехр.

"Различни спасителни групи се придвижват към мястото на инцидента, но заради мъглата и лошото време, може да им отнеме време да достигнат района“, казва Вахиди, но допълва, че работата на съответните екипи е под контрол. Екипите са установили контакт с придружители на президента. Той припомни, че районът, в който е станал инцидента е планински и изрази надежда, че скоро спасителните екипи ще стигнат до там и ще предоставят повече информация.

Местни медии съобщават за проливен дъжд в окръг Варзахан, където е станал инцидентът.

Губернаторът на провинция Източен Азербайджан -  аятолах Ал Хашим, и външният министър Хосейн Амир Абдулахиан също са били в хеликоптера, превозващ президента.
Мениджърът за връзки с обществеността на Организацията на Червения полумесец обяви изпращането на 20 спасителни екипа в района с инцидента с хеликоптера, превозващ конвоя на президента.

Раиси беше в провинция Източен Азербайджан днес сутринта,  за да открие язовир. На церемонията присъства и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Язовирът е третият, който двете нации изграждат на река Арас. Посещението дойде въпреки охладнелите отношения между двете страни, включително заради нападението  посолството на Азербайджан в Техеран през 2023 г. и дипломатическите отношения на Азербайджан с Израел, който иранската шиитска теокрация разглежда като свой основен враг в региона, припомня Асошиейтед прес.

Иран разполага с различни модели хеликоптери, но международните санкции затрудняват получаването на части за тях. Неговият военен въздушен флот също до голяма степен датира отпреди Ислямската революция от 1979 г.

63-годишният Раиси е твърдолинейна политическа фигура и преди да стане президент той е ръководил съдебната система на страната. Раиси се смята за смята за протеже на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и някои анализатори предполагат, че той може да замени 85-годишния лидер след смъртта му или оттеглянето му от тази роля. Раиси спечели президентските избори в Иран през 2021 г. при гласуване с най-ниската избирателна активност в историята на Ислямската република.

Президентът на Иран е санкциониран от САЩ отчасти заради участието му в масовата екзекуция на хиляди политически затворници през 1988 г. в края на кървавата война между Иран и Ирак. При Раиси Иран сега обогатява уран до нива, близки до оръжейните, и възпрепятства международните инспекции на ядрените си обекти.Иран въоръжи Русия във войната й срещу Украйна, както и започна масивна атака с дронове и ракети срещу Израел на фона на войната му срещу „Хамас“ в ивицата Газа. Той също така продължава да въоръжава прокси групи в Близкия изток, като йеменските бунтовници хуси и ливанската група „Хизбула“.

Агениция ИРНА  след това съобщи, че Раиси, както и министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир Абдолахиан са били сред пътниците на хеликоптера. Раиси посети днес провинция Източен Азербайджан, където откри язовирна стена заедно с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Язовирната стена е на границата на двете държави.

Държавната телевизия на Иран посочва, че гъста мъгла прави издирването на машината трудно в този планински район, предаде Франс прес. Раиси е пътувал с конвой от три хеликоптера, допълва Ройтерс, като се позовава също на иранската държавна телевизия.

А иранската агенция ФАРС призова иранците да се молят за техния лидер, допълва Ройтерс.

Раиси, който е на 63 години, е президент на Ислямската република от юни 2021 г.


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14