Новини

Правителството осигури обещаните близо 80 млн. лв. на университетите

   
Правителството осигури обещаните близо 80 млн. лв. на университетите

Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет.

Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от МС.

Служебният кабинет отпусна първо 39 млн. лв. за уни възнаграждения, после още 12 млн. за заплатите на администрацията, а след това обяви и трети транш за малко над 40 млн. лв. Така със задна дата - то 1 януари т.г. ще бъдат увеличени заплатите на всички заети в учебния процес с 290 лв. Заплатите на неакадемичния състав ще бъдат увеличени с 200 лв.

В позиция на висшите учебни заведения се казва, че протестът не е единствено заради средствата, те настояват за реални мерки, поемане на ангажименти и тяхното изпълнение.

Още в петък първите 39 млн. лв. са наредени от МОН по сметките на университетите. Повишенията ще обхванат 33 държавни висши училища с 2086 асистенти и всички останали преподаватели, заемащи академични длъжности в тях, уточняват от Министерския съвет. Средствата са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., поради което на настоящия етап няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари 2024 година.