Свят

Израел възнамерява да разшири военната си офанзива над град Рафах

   
Израел възнамерява да разшири военната си офанзива над град Рафах

Израел възнамерява да разшири военната си офанзива над град Рафах в южната част на Газа, каза министърът на отбраната Йоав Галант на гостуващия днес съветник по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, предава Ройтерс и News.bg.

"Ние сме решени да разширим наземната операция в Рафах до края на разбиването на "Хамас" и връщането на заложниците", каза той по време на срещата в изявление от офиса на Галант.

В неделя, водещият израелски опозиционен политик Бени Ганц заплаши да подаде оставка от кабинета, ако до 8 юни не се постигне съгласие по план от шест точки за конфликта в Газа и бъдещето на палестинския анклав.

Нетаняху отхвърли исканията на Ганц като "празни думи", "чийто смисъл е ясен: край на войната и поражение за Израел, изоставяне на повечето от заложниците, оставяне на Хамас непокътнат и създаване на палестинска държава".

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха наяве миналата седмица, след като министърът на отбраната публично поиска ясна следвоенна стратегия за Газа от премиера Бенямин Нетаняху.

Западните нации заявиха, че са против пълномащабна военна операция в Рафах и призоваха Израел да позволи на хуманитарната помощ да достигне до населението "през ​​всички съответни пропускателни пунктове, включително този в Рафах".


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14