Новини Свят

Русия ще съдейства на Иран при разследването на смъртта на Раиси

   
Русия ще съдейства на Иран при разследването на смъртта на Раиси

Русия е готова да съдейства на Иран при разследването на причините за вчерашната хеликоптерна катастрофа, при която загинаха иранският президент Ебрахим Раиси и външният министър на страната Хосейн Амир Абдолахиан, заяви днес секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

По-рано руският президент Владимир Путин поднесе съболезнованията си на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, наричайки Раиси "истински приятел на Русия", припомня Ройтерс.

Шойгу на свой ред е изпратил съболезнователна телеграма до секретаря на Висшия съвет за сигурност на Иран Али Акбар Ахмадиян, съобщиха руски агенции.

Днес вицепрезидентът на Иран Мохсен Мансури, ирански държавни медии и иранският Червен полумесец потвърдиха, че всички девет души на борда на хеликоптера, сред които Раиси и Абдолахиан, са загинали при разбиването на машината в Северозападен Иран, предаде БТА.

Тази сутрин официалната агенция ИРНА публикува кадри от дрон на отломките от вертолета, от който видимо не е останало нищо. Те са разпръснати по стръмен склон в гориста местност. Според агенцията президентът е летял с хеликоптер "Бел-212" американско производство.

"Скърбим за тази непоправима загуба заедно с иранския народ. Убеден съм, че делото на Раиси ще бъде продължено, а паметта за него ще бъде съхранена с векове. Потвърждавам готовност за оказване на всякакво нужно съдействие за установяването на истинските причини за катастрофата на хеликоптера, в който се е намирал Ебрахим Раиси", се казва в телеграмата на Шойгу.


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14