Анализи

Предизборно изскочи първи запис за финансиране на ‘Продължаваме промяната’, тя го включи в кампанията си

   
Предизборно изскочи първи запис за финансиране на ‘Продължаваме промяната’, тя го включи в кампанията си

Почти в средата на предизборната кампания сайтът "Афера" разпространи в понеделник (20 май) запис, за който твърди, че е с участието на лидерите на "Продължаваме промяната" и екипа им. Той е с лошо качество и част от казаното не се чува, а друга не се разбира, заради това, което не се чува. От общия контекст може да се каже, че в записания разговор се обсъжда основно търсенето на пари за предизборна кампания, както и отчитането и спазването на законовите лимити. Говори се и за суми в кеш, които имат, но и от каквито имат нужда.

В отговор "Продължаваме промяната" разпространи същия запис във "Фейсбук", обърнат във видео (вижте в края на текста) и с призив към подкрепящите ги, че малките им дарения "могат да спрат техните големи схеми". От партията коментираха в публикацията, че от изтеклия разговор се разбира, че в предишната предизборна кампания (за парламентарните избори през април 2023 г.) не са успели да съберат необходимите пари и обявиха "българските служби ни следят и подслушват". Така на практика "Продължаваме промяната" потвърди автентичността на разпространения запис.

В него се различават гласове, които приличат на гласовете на съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев, както и на Николай Денков (по времето на записа той е бивш депутат и бивш министър). "Афера" твърди, че женски глас, който се чува е на Лена Бориславова (част от тясното ръководство на партията). Чуват се и още два гласа, за които не се разбира чии са.

Сайтът "Афера" анонсира в понеделник "поредица от ексклузивни записи" и след това публикува "номер 1", но не съобщи как е бил получен, нито дали файлът е проверен за намеси.

Още преди началото на кампанията, от "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че очакват тя да е "кална", а Петков прогнозира "много компромати", за които да се налага да се обясняват всеки ден. Лидерите на партията не коментираха нищо повече за записа в понеделник вечер извън реакцията да го включат в своята кампания. Той е публикуван и ден преди предстоящото във вторник извънредно заседание на парламента за увеличението на пенсиите, поискано от коалицията.

Какво се чува и какво не се чува на записа

Записът, качен като "Запис №1" е с продължителност от малко повече от 12 минути, като не всичко от изговореното се разбира.

В основната му част се чуват гласове на водещи фигури от формацията, а на финала - телефонен разговор между мъжки глас, който прилича на този на Кирил Петков и "Пламен", когото съпредседателят на партията моли да му препоръча човек, който би могъл да му даде един милион и половина лева за телевизионна реклама. "Може да са официално, може да са неофициално, както му е по-удобно на твоя човек", се чува в записа.

Това и още няколко израза като "ние неофициален кеш имаме", "въпросът е да имаме въобще кеш", "кеш в торби" и колко са важни сумите кеш, които се чуват основно от гласовете, приличащи на Петков и Василев предизвикват въпроси за какво точно става дума. Заради това, че не се чуват други части от разговора е трудно да се направят и категорични заключения.

Разбира се, че си търсят пари и дарители, не се разбира каква е нужната сума, каква точно са събрали, но се говори за стотици хиляди и за над милион за телевизионна реклама. Обсъжда се и как хора с високи заплати могат да направят дарения. От аудиото се чува още, че човек е спечелил милиони от стари вагони, но не се разбира кой е той.

В позицията си "Продължаваме промяната" заявява, че преди парламентарните избори на 2 април 2023 г. формацията не е успяла да събере пари, за да финансира предизборната си кампания. 

"Сега положението е същото, затова и сме обявили дарителска кампания. Другият извод, който се налага, е че българските служби ни следят и подслушват. Това може да ви обясни и защо ГЕРБ и ДПС водиха такава люта битка, за да ги запазят в този вид. Подкрепете ни..., пишат от партията.

В публикация след тази реакция, сайтът "Афера" обяви в коментарен текст, че записът не е от службите, а че "Продължаваме промяната" са били записвани от Алексей Петров (бившият съветник в ДАНС беше убит в средата на август миналата година, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го обяви по-късно за "баща на сглобката").

За годишнината от предния запис изтече нов

Това не е първият запис, изтичащ от вътрешнопартийно обсъждане на "Продължаваме промяната". Преди почти година - на 26 май 2023 г. на пресконференция Радостин Василев разпространи запис от Национален съвет на партията - към онзи момент Василев бе напуснал "Има такъв народ" и след изборите стана депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България". По-късно се отцепи и от тази формация и обяви старта на собствен политически проект. Тогава формацията също потвърди истинността на публикуваното и отново посочи службите като автор на записа.

 


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14