Икономика Новини

Схема за милиони - точат застраховки за загинали на пътя с фалшиви пълномощни от неграмотни роднини

   
Схема за милиони - точат застраховки за загинали на пътя с фалшиви пълномощни от неграмотни роднини

Измами за милиони с фалшиви пълномощни. Мъж, който се представя за адвокат, но реално е адвокатски сътрудник, "помага" на пострадали при катастрофи да получат обезщетение. Повечето му клиенти са неграмотни.

Убеждава ги, че ще им помогне, като на някои дава малки суми пари. След това ги води при нотариус, в част от случаите предварително ги обучава да си напишат името. Някои от тях го правят на празен лист, други подписват много документи в кантората, но реално не знаят под какво полагат подписа си, защото не могат да четат.

Оказва се, че голяма част от обезщетенията отиват при Валери Георгиев от ловешкото село Златна Панега - мъжът, който се представя на близките на загинали за адвокат. Става въпрос за хиляди левове. Той ги получавал с цесии и записни заповеди, които те му подписвали.

Твърди се, че има и много фалшиви пълномощни, представени пред няколко застрахователни дружества. Има и данни, че една от големите ни застрахователни компании е източена с 1,5 милиона лева.

Съдружникът на Георгиев – адвокат Петър Тихин, заяви пред Нова тв, че „атаките срещу него и колегата му идват от конкуренти". „Няма да споменавам имена. Става дума за конкуренция. Хора пускат навсякъде, където може, жалби и сигнали срещу Валери – от така наречените подставени лица, които твърдят, че той ги е излъгал и измамил", подчерта Тихин.

От МВР потвърдиха за схемата. Измамите по нея текат от 1997 г. насам, парите е прибирал Валери от Златна Панега, някои от случаите дори са с изтекла давност, обясниха от СДВР за "24 часа". Групата се е вихрела на територията на цялата страна, използвали са информатори и от болници за постъпили пострадали от катастрофи. Срещу едва 10 лв. на човек полуавали данни за загинали или ранени на пътя.

Тази нощ са били извършени 3 ареста - на въпросния мъж, лъгал хората, че е адвокат, както и на двама от адвокатите в схемата - Валери Георгиев, съдружникът му адвокат Петър Тихин и адвокат Цено Стоянов, по чиито банкови сметки са минавали обезщетеният. Името на адвокат Тихин се появи преди години и в схемите с имоти около покойния финансов министър Стоян Александров. По думите на журналиста Вероника Димитрова предстоят и още арести, защото разследването по случая продължава.


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14