Икономика

ПИБ отрече да преговаря с потенциален нов собственик

   
ПИБ отрече да преговаря с потенциален нов собственик

Първа инвестиционна банка (ПИБ) отрече неофициалната информация, че е в процедура по продажба.

В писмо до Комисията за финансов надзор (КФН) от ПИБ казват, че „в банката не се провежда процедура по т.нар. дю дилиджънс, която е стандартен елемент при покупко-продажбата на структуроопределящ за българската икономика актив“.

Въпросната процедура по due diligence представлява правен анализ за състоянието на конкретна компания. Обикновено до подобно проучване се стига, когато предстои да се сключи сделка за придобиване или преобразуване на дружества.

Писмото на ПИБ е в отговор на информация, публикувана в седмичника „Капитал“, според която петата по големина банка у нас се продава. Медията се позовава на няколко свои източници, според които процедурата е в напреднала фаза, а кандидат-купувачите са „УниКредит булбанк“ и "Пощенска банка".

В писмото си до КФН от ПИБ не отричат наличието на инвеститорски интерес към банката.

"Банката винаги е представлявала интерес на български и чуждестранни инвеститори, но за всяка промяна в структурата и собствеността на банката, обществеността ще научава единствено чрез официалните канали за комуникация,“ пишат от ПИБ.

Това не е първият случай, в който се говори за потенциална продажба на банката на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, но до реална сделка до момента не се е стигало.

В последните години тече консолидация в българския банков сектор. Последната обявена сделка е за най-малката банка в България – „Токуда Банк“, за която в момента тече процедура по покупко-продажба от „Българо-американска кредитна банка“ (БАКБ), също публична компания, търгувана на БФБ).

Преди това „Банка ДСК“ придоби „Сосиете Женерал“ през 2020 г., а ОББ – „Райфайзенбанк“ през 2022 г.

В последната година акциите на ПИБ поскъпват повече от два пъти, а пазарната капитализация достига почти 662 млн. лева.