Свят

Амал Клуни е сред юристите, поискали арест за Бенямин Нетаняху

   
Амал Клуни е сред юристите, поискали арест за Бенямин Нетаняху
  google

Амал Клуни е сред правните експерти, препоръчали обвинения във военни престъпления и арест за премиера на Израел Бенямин Нетаняху, съобщиха световните агенции.

Адвокатът по правата на човека и съпруга на актьора Джордж Клуни е част от група експерти, консултирали прокурора от Международния наказателен съд в Хага Карим Хан.

На 20 май Хан поиска заповеди за арести на Бенямин Нетаняху, на военния министър на Израел Йоав Галант и на трима лидери „Хамас“ – Яхия Синуар, лидерът в Ивицата Газа, Мохамед Дейф, ръководител на военното крило и Исмаил Хания, лидер на политическото крило.

Обвиненията срещу тях са за военни престъпление и престъпления срещу човечеството във връзка с нападението от 7 октомври и войната в Ивицата Газа.

Амал Клуни беше критикувана в социалните мрежи, че няма позиция за израелската обсада на Ивицата Газа. В изявление, споделено на сайта на нейната фондация „Клуни за справедливост“ тя обясни как се е оказала съветник на Хан.

„Преди повече от четири месеца прокурорът на Международния наказателен съд ме помоли да му съдействам при оценката на доказателствата за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Израел и Газа. Работих в тази група, защото вярвам във върховенството на закона и необходимостта от защита на живота на цивилното население“, обяснява Клуни. 

Реакциите във връзка с поисканите от прокурора Карим Хан арести са разнопосочни.

Редица европейски държави призоваха магистратите да бъдат оставени да си свършат работата. Не на същата позиция са Великобритания, Австрия и Съединените щати

„Каквото и да внушава това искане, няма равнопоставеност между Израел и „Хамас“. Това, което се случва там, не е геноцид. И ние винаги ще подкрепяме Израел срещу заплахите за неговата сигурност“, обяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Самият Нетаняху обвини прокурора Карим Хан, че налива масло в огъня на антисемитизма, който е обхванал света.

„Абсурдната и фалшива заповед на прокурора в Хага е насочена не само срещу министър-председателя и министъра на отбраната на Израел, тя е насочена срещу цялата държава Израел. Тя е срещу войниците от израелската армия, които самоотвержено се сражават срещу подлите убийци от „Хамас“, които ни атакуваха – ужасяващата бруталност на 7 октомври. Като премиер на Израел отхвърлям с отвращение сравнението на прокурора между демократичен Израел и масовите убийци на „Хамас“. Това е пълно изкривяване на реалността“, заяви министър-председателят на Израел.

Израел и САЩ не признават юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага, основан през 2002 г. Палестинските територии бяха приети за държава член през 2015 година.

Сега съдиите трябва да решат дали има достатъчно доказателства за издаване на заповеди за арест на двамата израелски лидери и на още трима ръководители на „Хамас“.