Икономика

Акционери на Тесла не са съгласни Мъск да получи от компанията над 40 милиарда долара

   
Акционери на Тесла не са съгласни Мъск да получи от компанията над 40 милиарда долара

Група акционери в американския производител на електромобили "Тесла" (Tesla) призовават и другите инвеститори да гласуват против компенсационен пакет на стойност над 40 милиарда долара, предвиден за главния изпълнителен директор на компанията Илон Мъск, информира Асошиейтед прес.

"Тесла" е изправена пред спад на глобалните си продажби, забавяне на търсенето на електрически автомобили, застаряваща гама модели и стойност на акциите, сринала се с 30 процента през тази година, посочва агенцията.

Групата акционери включва финансовия контрольор на Ню Йорк Брад Ландър, компанията "Ес Оу Си" инвестмънт груп" (SOC Investment Group) и финансовата институция "Амалгамейтед банк" (Amalgamated Bank). Те посочват в писмо до другите акционери в компанията, че отпускането на десетки милиарди долари на Мъск няма да допринесе с нищо за насърчаване на дългосрочния растеж и стабилност на "Тесла".
Съществува и вероятност от завеждането на съдебни дела с предполагаеми аргументи, че щедрият компенсаторен пакет за предприемача може да причини корпоративна загуба на компанията, се посочва в писмото. Недоволните акционери отбелязват, че Мъск на практика е изпълнителен директор на "Тесла" на непълно работно време, като усилията му все повече се насочват към други бизнес начинания.

"Акционерите не трябва да се преструват, че тази награда има някакъв вид стимулиращ ефект – това не е така. Нейната прекомерност е очевидна от самото начало", посочват акционерите.

Те призовават също така другите инвеститорите да не одобряват преизбирането в борда на директорите на "Тесла" на Кимбал Мъск, брат на Илон Мъск, както и на Джеймс Мърдок, бивш изпълнителен директор в медийната компания "Туенти фърст сенчъри фокс" (Twenty-First Century Fox).
В края на 2022 г. започна съдебен процес въз основа на жалба, депозирана в съда от акционер на "Тесла". Той твърди, че възнаграждението на Илон Мъск, което тогава беше оценявано на 56 милиарда долара, е било "обусловено от лесни за постигане цели и инвеститорите са били подведени, за да го одобрят".

Съд в щата Делауеър наложи вето на пакета по-рано тази година и постанови, че ръководството на "Тесла" не се е погрижило по най-добрия начин за интересите на инвеститорите в компанията.

През миналия месец "Тесла" поиска от акционерите си да възстановят щедрия компенсаторен пакет на Мъск, допълва БТА.


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14