Свят

Молдова подписа пакт с ЕС под носа на Русия

   
Молдова подписа пакт с ЕС под носа на Русия

Европейският съюз подписа пакт за сигурност и отбрана с Молдова, за да помогне на прозападната страна да увеличи способността си да се справя със заплахите от Русия, предаде БГНЕС.

"Днес Молдова стана първата страна, която подписа партньорство в областта на сигурността и отбраната с Европейския съюз", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел на среща с министър-председателя на Молдова.

"Ще последват и други, за да се създаде мрежа от приятели, която изгражда силна сигурност и отбрана, което ще включва по-тясно сътрудничество в области, вариращи от киберсигурността до противодействието на хибридните заплахи", посочи още той.

Държавите от ЕС обсъждат започването на преговори за членство с Молдова следващия месец - ход, който ще я постави в началото на дългогодишен процес на реформи преди присъединяването.

Молдовските власти неведнъж са обвинявали Кремъл, че се стреми да дестабилизира страната в опит да я отклони от прозападния ѝ курс. ЕС не разкрива подробности за новото партньорство, но официален представител заяви, че то е насочено към подобряване на "способността на Молдова да защитава своя суверенитет и независимост".

В момента се работи по подобни споразумения и с други "избрани партньори", става ясно от информацията. Стремежът към укрепване на сигурността на Молдова е следствие от нарастващото напоследък напрежение между Кишинев и проруските сепаратисти.

През февруари проруски официални лица в отцепилия се от Молдова регион Приднестровие се обърнаха към Русия с молба за "защита". Русия разполага с 1 500 войници, базирани в промосковския сепаратистки регион Приднестровие - тънка ивица земя между Молдова и Украйна, която се отдели през 1992 г. след кратък конфликт.