Свят

Британският премиер Риши Сунак свика общи избори на 4 юли

   
Британският премиер Риши Сунак свика общи избори на 4 юли

Британският премиер Риши Сунак свика общи избори за 4 юли, като каза, че "сега е моментът Великобритания да избере бъдещето си". В специално изявление пред Даунинг стрийт премиерът каза, че се е срещнал с краля, за да поиска разпускането на парламента и това искане е било удовлетворено. Донякъде изненадващото насрочване на изборите по-рано от очакваното идва след като официални данни показаха, че инфлацията е спаднала до 2,3% през април.

Риши Сунак каза, че "сега е моментът Великобритания да избере бъдещето си и да реши дали британците искат да надграждат напредъка, който са постигнали, или рискуват да се върнат на изходна позиция. Без план и без сигурност." Торите в момента изостават от лейбъристите в социологическите проучвания с около 20 пункта.

Политически наблюдатели коментираха, че Сунак изглежда залага на това, че подобряващите се икономически перспективи ще дадат на партията му шанс да се представи по-добре. Връщайки се към дните си като министър на финансите по време на пандемията, Сунак каза, че е служил на страната, докато "бъдещето висеше на косъм".

Той добави, че "икономическата стабилност е в основата на всеки бъдещ успех, независимо дали става въпрос за повишаване на заплатите и добри работни места, инвестиции в обществените услуги или отбраната на страната".


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14