Икономика

50% от родните дружества пренебрегват киберсигурността

   
50% от родните дружества пренебрегват киберсигурността

Половината дружества в България заявяват, че киберсигурността не им е първостепенна задача. Това показват данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия и цитирани от БТА.

Според 23 на сто от отговорите българските дружества намират този въпрос за сравнително маловажен (17 на сто в ЕС), а 27 на сто - за маловажен (9 на сто в ЕС). За 17 на сто киберсигурността е водеща задача (32 на сто в останалите страни от ЕС), а за 30 на сто (39 на сто в ЕС) това е важно.

У нас 21 на сто от дружествата съобщават, че поверяват киберсигурността на външна фирма, докато в останалите страни от ЕС такъв отговор дават 51 на сто от участниците в допитването. В 62 на сто от случаите у нас заетите с киберсигурността във фирмата, където работят, изпълняват и други задачи (57 на сто в ЕС). В нашата страна 84 на сто от дружествата заявяват, че в последната година не са търсили да наемат служители по киберсигурността (78 на сто в ЕС).
Българските дружества най-често посочват като причина за ниския брой заети в киберсигурността това, че няма достатъчно обучени кандидати или кандидати въобще, както и липсата на средства да ги наемат и нуждата от постоянно обучение заради технологичните промени. Според 65 на сто от българските дружества всичко това създава известна опасност, според 15 на сто опасността е пренебрежима, а за 12 на сто опасност няма.

Повечето български дружества (81 на сто) не са осигурявали подготовка по киберсигурност за своите служители и като причина се посочва липсата на необходимост, показват данните. Същият е делът на дружествата, които казват, че служителите им по сигурността не са преминавали специална подготовка.


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14