Икономика

50% от родните дружества пренебрегват киберсигурността

   
50% от родните дружества пренебрегват киберсигурността

Половината дружества в България заявяват, че киберсигурността не им е първостепенна задача. Това показват данни от проучване на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия и цитирани от БТА.

Според 23 на сто от отговорите българските дружества намират този въпрос за сравнително маловажен (17 на сто в ЕС), а 27 на сто - за маловажен (9 на сто в ЕС). За 17 на сто киберсигурността е водеща задача (32 на сто в останалите страни от ЕС), а за 30 на сто (39 на сто в ЕС) това е важно.

У нас 21 на сто от дружествата съобщават, че поверяват киберсигурността на външна фирма, докато в останалите страни от ЕС такъв отговор дават 51 на сто от участниците в допитването. В 62 на сто от случаите у нас заетите с киберсигурността във фирмата, където работят, изпълняват и други задачи (57 на сто в ЕС). В нашата страна 84 на сто от дружествата заявяват, че в последната година не са търсили да наемат служители по киберсигурността (78 на сто в ЕС).
Българските дружества най-често посочват като причина за ниския брой заети в киберсигурността това, че няма достатъчно обучени кандидати или кандидати въобще, както и липсата на средства да ги наемат и нуждата от постоянно обучение заради технологичните промени. Според 65 на сто от българските дружества всичко това създава известна опасност, според 15 на сто опасността е пренебрежима, а за 12 на сто опасност няма.

Повечето български дружества (81 на сто) не са осигурявали подготовка по киберсигурност за своите служители и като причина се посочва липсата на необходимост, показват данните. Същият е делът на дружествата, които казват, че служителите им по сигурността не са преминавали специална подготовка.