Икономика Новини

Дебатът за Европа: Визиите на петимата водещи кандидати за лидер на ЕК

   
Дебатът за Европа: Визиите на петимата водещи кандидати за лидер на ЕК

В пленарната зала на европарламента в Брюксел започва дебатът между водещите кандидати за председателството на ЕК.

Участието си в него са потвърдили: Валтер Байер (Австрия, Европейска левица), Сандро Гоци (Италия, Renew Europe Now), Урсула фон дер Лайен (Германия, Европейска народна партия (ЕНП), Тери Райнтке (Германия, Европейски зелени) и Никола Шмит (Люксембург, Партия на европейските социалисти (ПЕС)

Петимата кандидати ще дебатират по следните теми:

- Икономика и заетост;

- Отбрана и сигурност;

- Климат и околна среда;

- Демокрация и лидерство;

- Миграция и граници;

- Иновации и технологии.

Въпросите към тях ще бъдат задавани от публиката в пленарната зала, от зрителите, както и от двамата модератори на диспута. 

* за да слушате изказванията на претендентите на български език отидете на слушалката в долния десен ъгъл и от там изберете език

В дебата участват петима души - настоящият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия, която се бори за втори мандат, от страна на Партията на социалистите е настоящият еврокомисар по заетостта Никола Шмидт, от "Обнови Европа" - Сандро Гоци, Тери Райнтке от Европейските зелени и Валтер Байер от Европейската левица. 

Преди това те направиха кратки изявления на влизане, с изключение на Фон дер Лайен. Настоящият еврокомисар Шмидт категорично изключи коалиция на социалистите с крайно десните: 

"Това, което те искат, е по-малко и лоша Европа, те искат да разрушат Европа, а ние искаме по-силна Европа. Така че не ми пука за това, което г-н Кра и неговите руски и китайски приятели правят", бе категоричен Шмидт. Тук той визира евродепутатът Максимилиан Кра, който нашумя с изказването си, че не всеки с униформа на СС автоматично е престъпник. Шмидт също така призна, че Европа има нужда от промяна и на хората трябва да се даде вяра и надежда. 

Коалиция с крайно десните изключи и кандидатът на "Обнови Европа" Сандро Гоци, като ги нарече "антиевропейски хора". Същевременно той разкритикува и настоящия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен с думите, че поетият от нея път към Рим, към който водят всички пътища, няма да я отведе далеч. "Колкото повече се сближава с Мелони, "Италиански братя" и тем подобни, толкова повече се отдалечава от нас. Ние не искаме да формираме парламентарно мнозинство нито с Европейските консерватори и реформисти, нито с "Идентичност и демокрация", бе категоричен той. 

Според кандидата на левицата Валтер Байер повишаването на прогнозните резултати на крайната десница е в резултат на несигурността, която ги кара да побесняват. "Ако наистина искаме да победим крайната десница, трябва да гарантираме, че хората ще имат достоен живот", заяви той. 

 


Анкета

Следите ли европейското първенство по футбол?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14