Новини

Историци с апел да върнем костите на цар Самуил

   
Историци с апел да върнем костите на цар Самуил

Пример за българщина, национален дълг и уважение към цар Самуил, управлявал достойно страната ни в периода 997 г. до кончината си на 6 октомври 1014 г., ще е пренасянето на костите му в България. Този апел отправят много родни историци в контекста на решението ковчегът на Фердинанд да бъде положен в софийската царска резиденция "Врана". 

В момента костите на Самуил се намират в хранилище във Византийския музей в Солун. През 2014 г., когато се честваха 1000 г. от кончината на владетеля, военно-патриотични организации от Дупница отправиха призив страната ни да направи постъпки за купуване на остров Свети Ахил в природния резерват Преспес, Гърция, където са открити. По време на управлението на Самуил островът е бил в пределите на Първата българска държава.

В средния гроб на остров Св. Ахил в Преспа, Гърция, са открити костите на цар Самуил
Снимки от автора

През 2021 г. археологът проф. Николай Овчаров отново повдигна въпроса България да изиска от Гърция костите на Самуил. Същия апел отправи наскоро чрез „Марица“ и бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Вече десет години обаче нито един наш държавник не е инициирал дипломатически разговори с Гърция в тази насока.

Костите на Самуил са открити през 1969 г. по време на археологически разкопки около построената от княз Борис базилика на остров Свети Ахил, който е в центъра на Малкото Преспанско езеро в южната ни съседка. Сензационното открие прави гръцкият археолог проф. Николаос Муцопулос, починал през 2019 г. Той намира 4 саркофага със скелети, за единия от които има антропологични доказателства, че е на цар Самуил. Предполага се, че другите два са на сина му Гаврил Радомир и на царския зет Иван Владимир - съпруг на  Теодора Косара. При посещение в Преспес репортер на „Марица“ се увери, че два от гробовете са покрити с каменни плочи, но за съжаление върху тях няма никакви надписи, така че остават незнайни за туристите.

Според исторически сведения българи се заселили в Преспа през 675 г. при управлението на хан Кубер, а през 837 г. хан Пресиян включва земите в държавните граници на България. Просветителска дейност за популяризиране и утвърждаване на християнството сред местното население е упражнявал св. Климент Охридски. След като превзема Лариса, в Преспа се установява цар Самуил и превръща селището в седалище на Българската патриаршия. Преди това пренася мощите на св. Ахил в катедралния храм на острова. Именно в Преспа цар Самуил умира на 6 октомври 1014 г., след като вижда ослепените си от император Василий II Българоубиец войници, пленени от византийците в Беласишката битка.